U jeku žetva pšenice: Loš prinos i kvalitet zrna

11.07.2023. | 12:47

Na području Republike Srpske u jeku je žetva pšenice, a dosadašnji prinosi i kvalitet zrna ne obećavaju dobro poslovanje za poljoprivredne proizvođače, ocijenio je za Srnu vlasnik poljoprivredno-proizvodnog preduzeća “Jelena” iz Kozarske Dubice Marko Vlajsević.

Vlajsević je rekao da je na području Kozarske Dubice požnjeveno oko 50 odsto od oko 1.500 hektara zasijanih pšenicom.

“Žetva bi trebalo da bude završena za sedam dana, tako da će nakon toga biti poznato konačno stanje, ali već se zna da je prinos loš i da će prosjek biti oko četiri tone po hektaru”, rekao je Vlajsević.

Prema njegovim riječima, prinos po hektaru ne prelazi sedam tona, a lani je bio i oko deset tona.

“Kada je riječ o otkupnoj cijeni, formirao sam 0,30 KM po kilogramu za lošiju pšenicu i 0,33 KM za nešto kvalitetniju. Kvalitet je dosta loš i teško da se za mlinsku industriju nešto može izdvojiti, možda oko deset odsto, a ostalo će se vjerovatno prodavati kao stočna pšenica”, istakao je Vlajsević.

On je konstatovao da će poljoprivrednici ove godine imati problema i zbog niske cijene i niskog prinosa, iako su podsticaji iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske skoro uduplani.

“Mnogi će poslovati sa gubitkom, ali takva je godina. Vrijeme je bilo loše za razvoj kvalitetnog zrna pšenice”, naglasio je Vlajsević.

Oznake: Pšenica, Žetva