“U igri” pet odsto: Košarac najavio inicijativu za smanjenje carina na uvoz mineralnog đubriva

10.02.2022. | 14:52

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je danas da će, zajedno sa Upravnim odborom /UO/ Uprave za indirektono oporezivanje /UIO/ BiH, pokrenuti inicijativu kako bi se smanjila carina na uvoz mineralnog đubriva za pet odsto.

“Opredijeljeni smo da zajedno sa UO UIO razmotrimo inicijativu za donošenje odluke o uvođenju privremenih carinskih kvota za pet tarifnih oznaka mineralnih đubriva, što bi značilo da bi se ukinulo pet odsto carine na uvoz vještačkog đubriva, a što bi bila jedna od značajnih mjera koja bi se mogla predložiti Savjetu ministara”, rekao je Košarac novinarima.

Košarac je, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, rekao da će o tome razgovarati i sa nadležnim u Federaciji BiH i Brčko distriktu, kako bi napravili procjenu, otvorili konsultacije sa UIO i na osnovu analiza predložili Savjetu ministara odluku o umanjenju carina za vještačka đubriva iz trećih zemalja.

Kada je riječ o obezbjeđivanju vještačkog đubriva, Košarac je istakao da ukupna količina iznosi oko 140.000 tona za oba entiteta i Brčko distrikt.

“U spoljnotrgovinskoj analizi je vidljivo da se najznačajnije količine uvoze iz EU i zemalja Cefte, a najmanje iz trećih zemalja”, rekao je Košarac

Prema njegovim riječima, u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu vještačkog đubriva, Republika Srpksa participira sa oko 56 odsto, FBiH sa nekih 34 odsto Brčko distrikt sa oko devet odsto.

Kada je riječ o uvođenju privremenih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, Košarac je rekao da je i o tom aktuelnom pitanju danas razgovarao sa Pašalićem i da ministarstvo na čijem je čelu ne odustaje od njihovog uvođenja.

On je naveo da je taj dokument i dalje aktuelan u Savjetu ministara i da će biti donesena odluke, jer je nepravedno da jedino prilikom uvoza svježeg i rashlađenog mesa BiH, u odnosu na zemlje u okruženju, nema nikavih opterećenja, odnosno nije zaštićena domaća proizvodnja uvođenjem prelevmana.

Prema njegvim riječima, taj uvoz otežava poslovanje i primarnim proizvođačima, ali i onima koji se bave preradom mesa.

“To je aktuelno pitanje već duži vremenski perid. Žao mi je što nismo dobili podršku kolega iz FBiH, a učestvuju u radu Savjeta ministara”, rekao je Košarac.

On je naveo da je na današnjem sastanku razgovarano i o Trgovskoj gori, te da je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske ima proaktivnu ulogu u kontekstu saradnje sa Ekspertskim timom i dostavljanje validnih podataka za opštine u Srpskoj koje se nalaze u slivu rijeke Une.

“To je veoma važna aktivnost koju smo danas usaglasili na sastanku sa predsjedavajućim Ekspertskog tima. Raduje me činjenica da će nadležno ministarstvo biti u potpunoj funkciji naših interesa, da imamo adekvatno stručnu elaboraciju onoga što želimo da uradimo na Trgovskoj gori, a to je da Hrvatska odustane od svojih namjera”, istakao je Košarac.

Kada je riječ o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Košarac je ponovio da postoje političke predrasude određenih struktura u FBiH koje zemlju zaustavljaju na tom putu.

“Nikakve političke predrasude ne trebaju da budu razlog zbog čega ne bi došlo do podrške iz BiH. Mislim da to treba da prestane i da svi zajedno definišemo naše buduće kretanje, kako privrednici iz Republike Srpske i FBiH ne bi bili taoci tih predrasuda”, istakao je Košarac.

Košarac je ponovio da je “Otvoreni Balkan” veoma zanačajn za privredni razvoj i Republike Srpske i FBiH, odnosno za ekonomiju zemlje.

On je podsjetio da su u sklopu ove inicijative Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija potpisale četiri sporazuma od kojih se tri odnose na poljoprivredu, kao i da “Otvoreni Balkan” omogućava olakšan promet roba.

“Cijenimo da bi to bio dobar iskorak da privrednici Republike Srpske i FBiH imaju takav tretman, da im se na taj način olakšaju mnoge administrativne poteškoće na graničnim prelazima i da im se omogući brži protok robe s jedne strane, a sa druge, bio bi lakši protok i kapitala i investicija”, istakao je Košarac i dodao da će o ovom pitanju razgovarati i sa federalnim ministrom poljoprivrede.