U Hrvatskoj najavljen pad cijena goriva: Građani BiH nisu te sreće, cijena može ići samo gore

21.03.2022. | 19:37

U Hrvatskoj bi od sutra trebalo biti znatno jeftinije gorivo u odnosu na prošlu sedmicu, najavio je tamošnji ministar privrede. S druge strane rijeke Save nema na vidiku pojeftinjenja benzina i dizela.

Ministar privrede Hrvatske Tomislav Ćorić poručio je u danas kako će cijene goriva od sutra biti “puno niže” nego prošle sedmice.

“Očekujemo cijenu dizela nešto malo iznad 12 kuna (3,10 KM), cijenu benzina nešto ispod 12 kuna (3,10 KM) i plavog dizela nešto iznad 8 kuna (2,07 KM)”, rekao je.

Portal Cijenegoriva.info objavio je i nezvanične nove cijene – rezervoar od 50 litara benzina mogao bi od sutra pojeftiniti 58 kuna (15 KM), prosječan rezervoar dizela mogao bi biti jeftiniji za 94,5 kune (24,40 KM), a prosječni rezervoar LPG-a za 13,5 (3,50 KM).

U Hrvatskoj će pojeftini gorivo jer se država odrekla dijela akciza i ograničila maržu, a ima i dodatak za ekološka goriva koji odmah stupa na snagu.

Predsjednika Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH Milenko Bošković rekao je za Klix.ba da je u BiH, za razliku od Hrvatske, komplikovan sistem i da o cijeni goriva odlučuju oni koji za 20 godina nikada nisu sami sebi platili gorivo, već im plaćaju građani.

“Ja ne mogu shvatiti tvrdnju nekih političara koji kažu da nam je bolje da ne pojeftini gorivo i da to neće riješiti krizu. Ne mogu shvatiti da neko može reći da je jednako da ja imam platu 1.000 ili 650 KM. To ne shvatam, ali jedan poslanik je sve rekao i to je šlagvort na naše stanje – ljudi koji odlučuju o tome za 20 i nešto godina nisu nikada svojim parama nasuli gorivo. Mi smo taoci tih ljudi”, poručio je Bošković.

Dakle, kako sada stvari stoje, cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH u dogledno vrijeme neće značajno mijenjati cijene, bar što se tiče snižavanja cijena. Poskupljenja se, svakako, ponovo mogu očekivati.

Podsjetićemo da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio da na posljednjoj sjednici (održana 16. marta) po hitnom postupku razmatra prijedlog o ukidanju akciza na gorivo.

Postojala je opšta, ali ne i entitetska većina da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku. Od 14 prisutnih delegata, njih 10 je podržalo da se razmatra po navedenom postupku, dok su četiri delegata bili protiv. Iz Federacije BiH je devet delegata bilo “za”, a iz Republike Srpske jedan delegat je bio “za”, dok su četiri bila protiv hitne procedure.

Prethodno je Predstavnički dom Parlamenta BiH prihvatio ukidanje akciza na gorivo, a riječ je o prijedlogu SDP-a koji podrazumijeva da stopa akciza iznosi 0 odsto.

Ukidanje akciza je predloženo zbog intenzivnog poskupljenja nafte na domaćem tržištu, a što je za posljedicu imalo poskupljenje svih potrepština.

Oznake: Cijena, Gorivo, Hrvatska