U fokusu investitora! Mihajlović tvrdi: Značajan rast prometa obveznica Srpske

24.06.2021. | 16:20

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Izvještaj o stanju na tržištu hartija od vrijednosti.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti, ističu da su obveznice Republike Srpske u fokusu investitora i kao takve predstavljaju sigurne obveznice.

“Danas je na sjednici Vlade usvojen izvještaj o stanju hartija na vrijednosti na Banjalučkoj berzi za 2020. godinu. Ono što karakteriše prošlu godinu jeste značajan rast i povećanje ukupnog prometa za 55 odsto čime je najviše doprinijela Vlada Republike Srpske sa emisijom obveznica i trezorskih zapisa koji su u značajnoj mjeri povećali rezultate za prošlu godinu”, istakao je za RTRS Ognjen Mihajlović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti.

On je naglasio da je najbolji pokazatelj da su pored pored primarne emisije imali i situaciju povećanja prometa obveznicama Republike Srpske.

“I ako pogledamo promet sa 10 hartija sa kojima se najviše trgovalo na Banjalučkoj berzi onda možemo da vidimo da su upravo obveznice Republike Srpske u fokusu investitora, čime oni pokazuju volju ne samo da ih kupuju već i s njima da trguju”, naglašava Mihajlović.

Mihajlović je dodao da Komisija za hartije vrijednosti u saradnji sa Ministarstvom finansija priprema izmjenu Zakona o hartijama od vrijednosti.

“Nadam se da će ovih dana biti usvojeni i u NSRS, čime smo odreagovali na mjere vezane za virus koroa. Tako želimo da pomognemoi privrednim društvima čime bi i oni mogli da odreaguju i na jedan efikasniji način izađu na Banjalučku berzu kroz emisiju obveznica i tako se uključe na taj dio primarnog i sekundarnog tržišta”, pojasnio je Mihajlović.

Oznake: Obveznice, Promet, Srpska