U Evropi traje rasprava: Hoće li se ruski gas plaćati u rubljama

18.04.2022. | 15:35

U Evropi traju rasprave o kupovini ruskog gasa u rubljama, a dio evropskih kupaca već ove sedmice mora da odluči da li će “Gaspromu” plaćati gas u valuti Rusije.

Evropska komisija i niz zemalja smatraju da će taj korak narušiti sankcije protiv Rusije, dok druge članice EU nisu saglasne sa tim.

Kako navodi ruski list “Komersant”, za sada je najvjerovatniji scenario prema kojem će pojedini “Gaspromovi” klijenti odbiti da plaćaju gas u rubljama, što će dovesti do obustave isporuka početkom maja.

Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora sa evropskim zemljama istekao je 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama.

Uobičajeno je da nakon isteka roka za isplatu nove isporuke, na osnovu dugoročnog ugovora, prodavac gasa ispostavlja račun u roku od pet dana. Kupac poslije toga ima sedam dana da taj račun izmiri.

Ako novac nije uplaćen, kupac ima još dodatnih pet do sedam dana (grejs-period) da to učini. U slučaju da se to ne dogodi, prodavac ima pravo da obustavi isporuke gasa na osnovu dugoročnog ugovora.

“Gasprom” je 2014. godine obustavljao isporuke gasa “Naftogasu Ukrajine”, koji je prekinuo da plaća dug za taj energent.

Ukoliko pojedini evropski kupci gasa ne budu platili avans sredinom aprila, isključenje sa gasne mreže moglo bi da se dogodi početkom maja. Ipak, da li će taj mehanizam sada biti primijenjen još nije jasno.

Prema ukazu predsjednika Rusije Vladimira Putina od 31. marta, Federalna carinska služba odgovorna je za praćenje plaćanja gasa u rubljama. Ona, a ne “Gasprom”, treba da obustavi isporuke ako se ne plaćaju u skladu sa novim pravilima.

Kineski mediji su odluku ruskog predsjednika da rublju veže za zlato i da izvezeni gas naplaćuje u rubljama nazvali “ubistvenim oružjem protiv Zapada”.

Oznake: Plaćanje, Rublje