U BiH otvorena skijaška sezona: Poznate cijene na Jahorini, ima li poskupljenja

27.11.2023. | 16:33

Skijaška sezona simbolično je otvorena proteklog vikenda na Jahorini ali i na Bjelašnici, gdje se turistički radnici nadaju da će ove zime ponovo privući veliki broj posjetilaca iz regiona, računajući na povoljnije cijene u odnosu na konkurenciju.

Više od 20 centimetara snijega i niske temperature omogućile su osposobljavanje jedne od jahorinskih ski-staza, na kojoj su pušteni u rad sistemi za vještačko osnježavanje, kao i na Bjelašnici, gdje najavljuju početak skijanja krajem ove nedjelje ukoliko se sadašnje vremenske prilike zadrže.

Zvanično otvaranje skijaške sezone na jednoj od omiljenih planina u regionu najavio je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić za 8. decembar koncertom Zdravka Čolića, rekavši da planiraju da svakog vikenda ugoste po jednu regionalnu muzičku zvijezdu i tako obogate turističku ponudu.

On je rekao da ovogodišnju skijašku sezonu na Jahorini očekuju nove staze i infrastruktura, a da su se trudili da ostanu atraktivni u cijeni.

“U odnosu na prošlu sezonu poskupjeli smo samo pet odsto”, rekao je Ljevnajić, koji ne krije ambicije da Jahorinu pretvori u najmoderniji ski-centar u jugoistočnoj Еvropi.

U prvoj polovini januara, kada se najveći broj turista odlučuje za skijanje, dnevni ski-pas na Jahorini za odrasle košta 44 evra, a šestodnevni 199 evra.

Za djecu u tom periodu cijena je 37,5 odnosno 161,5 evra.

Van tog “špic” dijela sezone karte su jeftinije za oko 10 odsto, dok tokom cijele sezone osobe starije od 75 godina imaju pravo na besplatno skijanje.

Za tu cijenu skijaši mogu da računaju na 52 kilometra uređenih staza, od kojih je 12 kilometara opremljeno za noćno skijanje.

Na raspolaganju je 17 gondola i žičara, koje za sat vremena mogu da prevezu do 32.000 skijaša.