U avgustu više od 18.800 noćenja: Trebinje rado birana destinacija turista

08.09.2021. | 17:48

U Trebinju je u osam mjeseci ove godine zabilježeno 65.771 noćenje turista, što je za 23.972 više nego tokom cijele 2020, a dostignut je nivo turističkog prometa u odnosu na uporedni period do sada rekordne 2019. godine, podaci su trebinjske Turističke organizacije.

“Samo u avgustu zabilježeno je čak 18.813 registrovanih noćenja turista, što je prema statističkim podacima najbolji pojedinačni mjesec kada je u pitanju turistički promet od kada se mjeri i evidentira”, objavljeno je na sajtu Turističke organizacije Trebinje.

Više od 60 odsto registrovanih noćenja u avgustu zabilježeno je u smještajnim kapacitetima kompanije “Svislajon” /turističko-rekreativni kompleks “Grad sunca”, hotel “SL Panorama”, apartmansko naselje “Bijeli Grad” i hotel “SL Industri”/.

Iz Turističke organizacije su naveli da se može konstatovati da je aktuelna turistička sezona za taj poslovni subjekt, kao i prethodna, izuzetno uspješna, te da kapaciteti “Svislajona” u najvećoj mjeri utiču na sveukupne turističke rezultate koje bilježi Trebinje.

“Statistički podaci jasno ukazuju da je ljetna turistička sezona 2021. najbolja turistička sezona ikad zabilježena u Trebinju”, ističu u Turističkoj organizaciji.

Podaci za period maj-avgust ove godine, kada su zabilježena 57.392 noćenja, u poređenju sa istim periodom 2019, kada je zabilježeno 51.261, pokazuju da je aktuelna ljetna turistička sezona za 10 odsto bolja u odnosu na uporednu, koja je bila rekordna kako za Trebinje tako i za globalnu turističku industriju.

U saopštenju se navodi da je uspjeh ove sezone utoliko veći ako se uzme u obzir nedostatak globalnih turističkih putovanja, koja su bila odlika svake sezone do pojave pandemije kovid 19, te da su dio tekuće godine /predsezona/, kao i cijelu prethodnu, obilježili izuzetno nepovoljni i otežani uslovi poslovanja za turističke subjekte.

“Za razliku od prethodnih godina usljed globalnih uslova i `prisilnog` okretanja regionalnom turističkom tržištu Trebinje se u žestokoj konkurenciji susjedne Crne Gore, koja se kroz niz poteza /ukidanje putarine, snižavanje cijena, kreiranje promo paketa i drugo/ na vrijeme pripremila i adaptirala na novonastale uslove, odlično pozicioniralo i potvrdilo da iz dana u dan izrasta u sve ozbiljniju i organizovaniju turističku destinaciju”, istakli su u Turističkoj organizaciji.

Iz Turističke organizacije Trebinja dodali su da se struktura turista nije znatno mijenjala u odnosu na protekle mjesece, tako da još dominiraju turisti sa domaćeg tržišta /BiH/ i susjedne Srbije /više od 90 odsto turističkog prometa/, a za njima u znatno manjim procentima turisti iz zemalja regiona /Crna Gora, Hrvatska i Slovenija/.

“Od polovine jula /doduše u manjim procentima/ i tokom čitavog avgusta bilježene su posjete i noćenja inostranih turista, posebno iz Turske, SAD, NJemačke i još nekih zemalja Zapadne i Centralne Evrope, ali i prekookeanskih tržišta poput Kine i Japana”, istakli su iz Turističke organizacije i dodali da je niz faktora uticalo na ostvarivanje ovako dobrih turističkih rezultata.

U saopštenju se navodi da, osim pravovremenih mjera i reakcija nadležnih, te sinergičnog djelovanja aktera iz turističke djelatnosti bilo da dolaze iz javnog, privatnog ili civilnog sektora, te velikog broja kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja i manifestacija organizovanih tokom čitave sezone, treba istaći izuzetno kvalitetne promotivne poslovne aktivnosti Turističke organizacije od kojih se svakako izdvaja kampanja “I ovog ljeta Trebinje te čeka”.

“Kampanja je od starta realizovana planski, detaljno razvijenim, stručnim i sistematičnim pristupom svakom potencijalnom gostu na targetiranim tržištima, što je dalo izuzetne rezultate, pa se može reći da je ovom kampanjom Trebinje dalo domaći zadatak mnogo razvijenijim i organizovanijim turističkim destinacijama i ponovo potvrdilo svoju dominantnu poziciju na regionalnom turističkom tržištu”, istali su u Turističkoj organizaciji.