Turistička sezona može da počne: U Trebinju se ponovo traži krevet više

31.05.2021. | 16:54

Predstavnici grada Trebinja na čelu s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, kao i turistički i hotelijerski radnici, te brojni privrednici i društveni radnici Hercegovine, ozvaničili su u trebinjskom “Gradu sunca”, zajedno s Rodoljubom Draškovićem, predsjednikom “Swisslion sistema”, početak turističke sezone.

Ćurić je na skupu poručio da Trebinje mnogo očekuje od predstojeće sezone, koja će, kako je istakao pozivajući se na zvanične gradske procjene i analize, biti jedna od najboljih do sada.

“Već je maj bio izuzetno uspješan za turističku privredu, kada se nakon dugo vremena u Trebinju ponovo tražio krevet više, a to je znak da se život, uprkos još prisutnoj sjeni pandemije, vraća u normalu”, istakao je Ćurić, najavivši da Trebinjce i njihove goste ove godine očekuje bogato kulturno ljeto, s tradicionalnim festivalima i brojnim drugim sadržajima i programima.

Napominjući da je Trebinje prepoznato kao turistički grad u regionu u koji se rado dolazi zbog gostoprimstva, mediteranske klime, očuvane prirode, bogatstva kulturno-istorijskih spomenika, vrhunske gastronomske ponude, on je kazao da su upravo to prednosti koje ovom gradu donose brojne turističke benefite.

“To od nas traži da budemo inovativni, da gradimo nove sadržaje i pratimo svjetske trendove, zbog čega svi zajedno treba da radimo još više, jer turizam zahtijeva ulaganja i odgovoran pristup svih turističkih radnika, a profesionalizacija turističke privrede i njeno brendiranje biće jedan od prioriteta u narednom periodu, što i od nas samih zahtijeva nove standarde, nove obrasce ponašanja”, poručio je gradonačelnik Trebinja na svečanosti priređenoj za radnike i preduzetnike iz turističkog sektora grada, kojoj su kao gosti prisustvovali i predstavnici turističkih organizacija Beograda i Valjeva.

Drašković je kazao da je protekla decenija preporodila grad, u turizmu i svim drugim oblastima života i privređivanja, a sve, kako kaže, zahvaljujući u prvom redu našem narodu, poštenim, radnim i dobrim domaćinima.

“Biser naš je ‘Grad sunca’, sa svim sadržajima koji su potrebni savremenom čovjeku. Vjerujem već danas da je najveći dio Evrope čuo za Trebinje, tu mediteransku ljepoticu, i da je zaista rijetkost sresti toliko sadržaja na jednom mjestu kao što to pruža ovo naše hercegovačko podneblje”, kazao je Drašković.

Žarko Vico, predstavnik Turističke organizacije grada Trebinja, kazao je da rezultati u predsezoni, posebno oni u vrijeme prvomajskih praznika, obećavaju uspješnu ljetnu turističku sezonu, koja bi po rezultatima mogla biti približna onoj rekordnoj iz 2019. godine.

“Ohrabruje i ponovni dolazak turista iz zemalja van našeg regiona, što, kako se nadamo, u mjesecima pred nama neće biti samo sporadičan slučaj”, kazao je Vico.

On je među ovogodišnjim turističkim novitetima naveo takozvani cikloturizam, odnosno obilazak ruralnih područja grada biciklom u pratnji licenciranih turističkih vodiča, kao i degustaciju autohtonih hercegovačkih proizvoda na barkama na Trebišnjici, pišu Nezavisne.

Oznake: Trebinje