Tržište kriptoimovine predstavlja prijetnju globalnoj finansijskoj stabilnosti

17.02.2022. | 23:11

Tržište kriptoimovine u procvatu moglo bi predstavljati ozbiljnu prijetnju finansijskoj stabilnosti ako regulatori ne preduzmu mjere, rekao je globalni nadzornik.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB), koji prati finansijske vlasti u 24 zemlje, zabrinut je da obim i strukturna ranjivost kriptotržišta, kao i povećanje međusobne povezanosti s tradicionalnim finansijskim sistemima, imaju potencijal da izazovu značajne poremećaje u globalnoj ekonomiji.

“Iako se obim i priroda upotrebe kriptoimovine donekle razlikuju u pojedinim jurisdikcijama, rizici finansijske stabilnosti mogli bi brzo eskalirati, naglašavajući potrebu za blagovremenom i preventivnom procjenom mogućih odgovora politike”, navodi se u izvještaju švicarskog tijela, piše The Guardian.

Sistemski važne banke i druge finansijske institucije, stoji u izvještaju, sve su spremnije da preduzmu aktivnosti u kriptoimovini i steknu izloženost. Prevalencija složenijih investicionih strategija, uključujući derivate i druge proizvode s polugom, koji se odnose na kriptoimovinu, takođe je porasla.

“Ako se nastavi trenutna putanja rasta obima i međusobne povezanosti kriptoimovine s ovim institucijama, to bi moglo imati implikacije na globalnu finansijsku stabilnost”, navedeno je.

U izvještaju se procjenjuje da je tržišna kapitalizacija kriptoimovine porasla 3,5 puta u 2021. godini na vrijednost od 2,6 milijardi dolara. Napominje se da kriptoimovina ostaje mali dio ukupnog finansijskog sistema, ali je rizik upoređen s izloženošću hipotekarnim kreditima koji su izazvali finansijsku krizu 2007. i 2008. godine.

“Ako se finansijske institucije nastave više uključivati na tržišta kriptoimovine, to bi moglo uticati na njihove bilanse stanja i likvidnost na neočekivane načine. Kao i u slučaju krize hipotekarnih kredita u SAD-u, malteriše količina poznate izloženosti ne znači nužno i malu količinu rizika, posebno ako postoji nedostatak transparentnosti i nedovoljna regulatorna pokrivenost”, navedeno je još u izvještaju, prenosi “Klix.ba”.

Izvještaj je ispitao ranjivosti tri aspekta tržišta kriptoimovine, uključujući nepodržane valute kao što je bitcoin, stabilne kovanice kao što je tether, koji je podržan rezervnim sredstvima, decentralizovane finansije (DeFi) i platforme za trgovanje kriptoimovinom. Svi postoje samo na mreži i nisu regulisani od centralizovanog tijela.

Posebno zabrinjava struktura stabilnih coina, koja potrošače čini ranjivim na visoke kreditne i operativne rizike, neusklađenost likvidnosti i iznenadno smanjenje njihovih rezervi. Nepodržana valuta takođe nosi rizik visoke volatilnosti cijena.

Ostala zabrinutost uključuje uticaj na životnu sredinu mehanizama za isisavanje energije, koji se koriste za određena kriptosredstva, kao i pitanja javne politike, kao što je njena upotreba za pranje novca, ransomware i cyber kriminal.

FSB nema obavezujuću regulatornu jurisdikciju nad zemljama, već nadzire finansijski sistem i savjetuje kreatore politike o najboljoj praksi. Regulatori, uključujući Upravu za finansijsko ponašanje, ranije su upozoravali na rizike u kupovini kriptovaluta, poput onih koje promovišu uticajni ljudi, uključujući Kim Kardashian West.

FSB je obećao da će nastaviti pratiti razvoj i rizike na tržištima kriptoimovine, kao i da istražuje nadzorne implikacije nepodržane imovine, kako bi pomogao državama članicama dati odgovore na povezane prijetnje finansijskoj stabilnosti.

“S obzirom na međunarodnu i raznoliku prirodu tržišta kriptoimovine, vlasti globalno moraju dati prioritet prekograničnoj i međusektorskoj saradnji. Potrebni su napori da se poboljša praćenje i minimizira regulatorna arbitraža kroz daljnju saradnju i razmjenu informacija kako bi se održao korak s razvojem kriptoimovine”, zaključuje se u izvještaju.