Truković: Zemlje zapadnog Balkana obavezale su se da će prihvatiti standarde tržišta EU

Potpisivanjem dokumenata na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, zemlje zapadnog Balkana obavezale su se da će prihvatiti standarde tržišta EU, izjavila je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

Turkovićeva je pojasnila da to konkretno znači velike mogućnosti za domaće kompanije kojima se otvara tržište zemalja u kojima živi 18 miliona stanovnika, a koje će biti organizovano prema principima četiri slobode EU – sloboda pružanja usluga i kretanja kapitala, ljudi i robe, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

“Planirano je da se postepeno ide ka uzajamnom priznavanju akademskih diploma i stručnih kvalifikacija, kako bi građani imali pristup tržištima rada zemalja zapadnog Balkana. Sama činjenica da će tržište regiona biti uređeno kao u EU, to znači da će region i BiH, biti mnogo spremniji za nastup tržištu EU”, ukazala je Turkovićeva.

Ona je ponovila da ovi dokumenti predviđaju i nepovratnih devet milijardi evra, koje će zemlje moći koristiti za izgradnju infrastrukture, te da zajedničko regionalno tržište podrazumijeva i digitalizaciju regiona, čime bi se trebali približiti standardima EU.

“Zelena agenda podrazumijeva energetsku transformaciju. Prelazak na obnovljive izvore energije očekuje svaku zemlju, a u budućnosti otvara mogućnost za nova radna mjesta. Dakle, da BiH juče nije potpisala ove dokumente, praktično bi ostala jedina izolovana iz ovih procesa, koji donose ogromnu korist”, navela je Turkovićeva.

Kada je riječ “mini-Šengenu”, Turkovićeva je pojasnila da je riječ o inicijativi “Četiri slobode za zapadni Balkan”, koju je prihvatilo nekoliko zemalja u regionu.

“U medijima i nekim političkim krugovima ta inicijativa je nazvana `mali ili mini-Šengen`. Dakle, od momenta kada je potpisano Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, a koje su takođe bazirane na četiri slobode, `mini-Šengen` je praktično idejno izgubio na značaju, s obzirom da je Zajedničko regionalno tržište praktično objedinilo obim svih modaliteta tržišnog povezivanja na zapadnom Balkanu”, rekla je Turkovićeva.

Ona je dodala da se ovaj proces sada nastavlja pod okriljem zemalja Berlinskog procesa – Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Poljske, Bugarske, Evropske komisije i Velike Britanije”.

Ostavite komentar: