Trpeze pretrpane hranom iz uvoza

22.08.2019. | 16:28

BiH je u prvom polugodištu ove godine na inostrana tržišta plasirala robu vrijednu oko šest milijardi maraka, što je za oko tri miliona KM manje u odnosu na isti period lani, dok je uvoz ojačao za oko 420 miliona KM i dostigao skoro deset milijardi KM.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH o spoljnotrgovinskoj razmjeni zemlje sa svijetom u prvih šest mjeseci ove godine.

– Deficit je povećan za 12 odsto. Posebno je zabrinjavajuće da BiH uvozi 92 odsto hrane koja se konzumira. Ovo nisu dobri pokazatelji za ekonomski rast i razvoj BiH – rekao je generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

Statističari su izračunali da je obim razmjene u prvom polugodištu iznosio 15,95 milijardi maraka, što je za oko 420 miliona maraka više u odnosu na isti period lani. Statistika pokazuje da je u strukturi spoljnotrgovinske razmjene po sektorima u prvih šest mjeseci ove godine pad izvoza zabilježen u agroindustriji, tekstilnoj industriji i drvnom sektoru, što je posljedica pada industrijske proizvodnje u posljednjem kvartalu prošle godine. Sa druge strane, navode u Spoljnotrgovinskoj komori, rast uvoza zabilježen je u svim sektorima, što ukazuje na visoku potrošnju u zemlji.

– Izvoz proizvoda agroindustrijskog sektora iznosi oko 384 miliona maraka, što je pad od sedam odsto u odnosu na isti period lani – naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori. Statistika pokazuje da je najviše proizvoda uvezeno iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i Italije, dok najviše domaćih proizvoda plasirano u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju.

– Najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je Evropska unija, u koju smo izvezli robu vrijednu 4,42 milijarde maraka, što je za 1,6 odsto više u odnosu na isti period lani. U istom periodu uvezli smo robu iz EU vrijednu 6,78 milijardi maraka, što je za osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine – naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Na tržište zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006) u prvom polugodištu izvezena je roba vrijednosti 990 miliona maraka, što je za 1,06 odsto više u odnosu na isti period lani, dok je uvoz iz tih zemalja povećan za 1,97 odsto i iznosi 1,44 milijarde maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su domaća poljoprivredna proizvodnja i prerađivačka industrija poprilično zanemarene.

– Ozbiljne subvencije izdvajaju se samo za mlijeko. Jedina šansa da domaći proizvodi budu dominantniji na tržištu je povezivanje domaćih proizvođača osnivanjem zadruga, te jačanje saradnje sa trgovačkim lancima – rekao je Pavlović.

Srpska ostvarila izvoz u vrijednosti od 2,14 milijardi maraka

Republika Srpska je za sedam mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila izvoz u vrijednosti 2,149 milijardi KM ili jedan odsto manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost uvoza u posmatranom periodu bila je 2,783 milijarde KM ili manje za 9,3 odsto.

Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za sedam mjeseci bio je 77,2 odsto.

Srpska je za sedam mjeseci najviše robe u vrijednosti od 351 milion KM izvezla u Italiju, te Srbiju, gdje je vrijednost izvoza bila 278 miliona KM.

U istom periodu, najviše robe u vrijednosti od 505 miliona KM uvezeno je iz Srbije, dok je vrijednost uvoza iz Italije bila 403 miliona KM.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 165 miliona KM, a u uvozu lijekovi sa 106 miliona KM.

 

Izvor:(Glas Srpske)