“Tropski raj”: Banane rastu i u ovom dijelu BiH, uskoro će ih brati i Zagrepčani

17.07.2020. | 09:14

Tropski vrt Amela Bradarića u Liješnici kod Maglaja posjetili smo prije dvije godine, a razlog je bio prvi rod banane sorte musa basjo, koju je uzgojio iz sjemena. Ali otad se puno toga promijenilo u njegovom životu.

U Liješnici i dalje uspijeva desetak vrsta banana, od kojih su neke visoke i sedam metara, ali i palme, na desetine vrsta katusa, juke, sibirski limun i ostali citrusi, bambus, dvadesetak vrsta agava, ukrasno grmlje, pa čak i kafa, kao i palma iz Kine. Sjemena nabavlja iz cijelog svijeta.

Pažnju plijene rascvjetali ljiljani i pavitine različitih boja, a, kako nam kaže, ovog proljeća i magnolije su lijepo cvale. Prije nepune dvije godine život je nastavio u Hrvatskoj, u Zagrebu, gdje je pronašao posao. Otad brigu o vrtu vode njegovi roditelji Šemsa i Fuad.

“Nisam očekivao da će banane ovoliko porasti i da će uopće opstati zbog hladnih zima. Ove godine rodilo je pet stabala. Prezadovoljan sam”, ističe Bradarić. Kako je rekla njegova majka, posla ima, ali kada se nešto voli, nije teško. I sama uživa u vrtu jer to joj je najbolji odmor.

“Amel nas iz Hrvatske Viberom savjetuje šta treba posaditi, šta zaliti ili premjestiti na drugo mjesto. Kada je uzgojio banane, niko nije vjerovao da će ovoliko narasti, a ovog ljeta biće treća berba. Probali smo ih, banana k'o banana”, ističe majka Šemsa.

Posjetio Tajland

U dijelu Zagreba gdje živi, na jednoj zelenoj površini počeo je podizati novi tropski vrt, na opšte zadovoljstvo svih stanara.

“Komšije su oduševljene, a malo promjene svima dobro dođe. Svi vole zelenilo, a posebno mi je drago što paze na moj vrt”, rekao je Amel, dodajući da je za njega uzgoj tropskih biljaka velika ljubav, ali i strast.

Prošle godine ostvarila mu se velika želja, posjetio je Tajland, za njega raj na zemlji.

“Bio sam šokiran kada sam vidio banane, kokos i palme u prirodnom ambijentu, njihovu ljepotu i veličinu. Treba to doživjeti. Kao suvenir donio sam nova sjemena palmi”. otkrio je Amel. U Zagrebu često posjećuje Botanički vrt i namjera mu je pokloniti palme i kaktuse koje je sam uzgojio.

Oznake: Banane