Trninić: Odgađanje gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor nije konačno

02.02.2019. | 12:44

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže za Srpskainfo da odgađanje gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor nije konačno i da definitvnu odluku mora prvo da donese Vlada Republike Srpske.

-Tačno je da se pregovara sa kineskim partnerima da na neko vrijeme prolongiramo gradnju autoputa prema Prijedoru. Njihov stav biće poznat nakon što se u Kini završe praznici, odnosno proslavljanje kineske Nove godine. Moje lično mišljenje je da moramo biti obazrivi i da postignemo dogovor sa Kinezima kako ne bismo došli u situaciju međunarodne arbitraže u Londonu i eventulane isplate odštete iz budžeta – upozorava Trninić.

On kaže da postoji prijedlog oko prolongiranja gradnje autoputa jer je na nivou Republike Srpske postignut dogovor da je prioritet spajanje sa Srbijom, odnosno koridor 5C prema Bijeljini i dalje ka Beogradu.

-Republika Srpska nema toliko jaku ekonomiju da istovremeno gradi i jedan i drugi auto-put i da se zato postavljaju prioriteti – naglašava Trninić.

Na pitanje koje je njegovo lično mišljenje da li treba prolongirati gradnu auto-put Banjaluka-Prijedor, Trninić navodi da ne postoji jednostavan odgovor.

-To je kao da pitate roditelja koje dijete više voli. Ja bih volio da možemo oba autoputa graditi istovremeno. U svakom slučaju, na sjednicama Vlade donijećemo konačnu odluku, uzevši u obzir stav kineskih partnera – objašnjava Trninić za Srpskainfo.

Dodaje da je u strateškim dokumentima Republike Srpske zacrtan i jedan i drugi autoput i da je krajni cilj da Republika Srpska ima ukupno 420 kilometara auto-puteva.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je juče da se sa kineskim partnerima razgovara da prvi prioritet bude izgradnja autoputa od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom, dok bi drugi bila izgradnja autoputa od Banjaluke prema Prijedoru.

– Gradnju tog puta ćemo odgoditi dok ne izgradimo ovaj do granice prema Srbiji kako bismo na kraju povezali Banjaluku i Beograd – rekao je Višković.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra prošle godine čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te za izradu glavnog projekta, što je u obavezi kineskih investitora.

Ugovor o koncesiji potpisali su ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije „SDHS-CSI BH“ Jang Sju. Ova kineska kompanija je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske kompanije “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group”.Autoput će biti dužine oko 42 kilometra, a očekuje se da će na dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine i sa tri naplatne stanice, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja.

 

Izvor.(SrpskaInfo)