Trivić uvjerava: Sprovođenje mjera ekonomske politike – napredak za Srpsku

17.12.2020. | 15:29

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ocijenio je da će, ukoliko se sprovedu planirane mjere u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godina, to biti značajan napredak za Srpsku.

Trivić je rekao da su sve reforme koje su ubrojane u ovom dokumentu dobre, te da kritična tačka može biti akcioni plan i vrijeme da se to sprovede.

“Međutim, evidentno je da su u Programu ekonomskih reformi evidentirani svi najveći problemi, priznato je gdje je to loše stanje i predložene su mjere za njegovo popravljanje”, rekao je Trivić novinarima u Banjaluci, gdje je održana stručna diskusija o dokumentu “Prijedlozi i preporuke Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske za Program ekonomskih reformi Republike Srpske 2021-2023”. Prema njegovim riječima, ukoliko ima političke volje i organizacije rada u Vladi Srpske, sigurno je da se 90 odsto mjera može sprovesti bez ikakvih problema.

“Uglavnom je riječ o mjerama koje ne iziskuju novi utrošak sredstava, već naprotiv, sprovođenje mnogih od tih mjera stvoriće nove izvore finansiranja kako za socijalne kategorije tako i za razvoj privrede Srpske”, naglasio je on.

Trivić je rekao da je posebno značajno što je na današnjem skupu otvorena tema alternativnih izvora finansiranja koji treba da budu temelj za ubrzani razvoj privrede Srpske. On je naveo da je današnji skup još jedan vid saradnje akademske zajednice, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Vlade Srpske na stvaranju novih i boljih mjera za ekonomski napredak Srpske.

Autor analize makroekonomska dijagnostika Srpske Saša Stevanović rekao je da je zadatak bio postaviti okvir na koji način se mjere Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske na makro nivou reflektuju na ekonomiju, dodavši da su tu iskorištena međunarodno priznata iskustva. Prema njegovim riječima, stvoren je model i posredstvom mjera koje zagovara Unija udruženja poslodavaca moguće je kreirati ekonomski rast koji je mnogo veći nego što je bio u prethodnom periodu.

“Definisali smo neke ključne kategorije, a to je zapošljavanje mladih, dugoročno je potrebno smanjiti učešće države i da budemo efikasniji”, rekao je Stevanović i naglasio da je ljudski kapital resurs svakog društva. Vođa projekta “EU za civilno društvo” Igor Stojanović rekao je da se u okviru projekta obezbjeđuje direktna podrška realizaciji i jačanju civilnog dijaloga između poslodavaca, vladinih institucija, sindikata i svih drugih zainteresovanih aktera.

“Današnji događaj je direktno usmjeren i pruža priliku socijalnim partnerima da utiču na buduće politike koje bi mogle ubrzati i ekonomski i društveni razvoj u BiH”, rekao je on.

Stojanović je naglasio da je sve ovo direktno usklađeno i sa postojećim aktivnostima i politikama EU koje se realizuju kao pomoć BiH u pretpristupnom procesu na njenom putu ka članstvu u EU. Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da su konsultacije u vezi sa Programom ekonomskim reformama obavljene odvojeno sa socijalnim partnerima.

On je naglasio da ponuđene preporuke i prijedlozi Unije u osnovi imaju potrebu za rastom životnog standarda radnika i ukupno građana Srpske. Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske je u saradnji sa članicama, naučnim i stručnim radnicima okupljenim u Ekonomskom savjetu Unije i uz podršku Međunarodne organizacije rada i Evropske banke za obovu i razvoj pripremila godišnji dokument “Prijedlozi i preporuke Unije udruženja poslodavaca Srpske za Program ekonomskih reformi Republike Srpske 2021-2023”.

Događaj je organizovan uz podršku projekta “Jačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka u BiH”, koji finansira Delegacija EU u BiH.