Trivić uvjerava: Dobri uslovi za poslovanje u Srpskoj daju rezultate

25.05.2023. | 15:24

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izjavio je danas Srni da u Srpskoj postoje dobri uslovi za poslovanje u smislu poreske politike i drugih mjera u vezi sa tim, što je rezultiralo time da su mnoge ekonomije u većoj krizi nego što je to u Republici Srpskoj.

“Domaća privreda se u opštim uslovima koji vladaju i zahvaljujući preduzetim i donesenim mjerama dobro drži i mi kao poslodavci uspijevamo povećati izvoz što se odražava i na stanje u čitavom društvu”, rekao je Trivić komentarišući činjenicu da je Srpska u periodu januar-april ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju ostvarila pokrivenost uvoza izvozom od 82,2 odsto.

Govoreći o inflaciji u Srpskoj koja je prvi put u posljednjih godinu dana spala na jednocifren iznos od devet odsto, Trivić je rekao da se može smatrati da to još nije mala cifra i da se još negativno odražava na građane.

Trivić je naveo da je dio inflacije koja vlada u svijetu proizveden politikama centralnih banaka drugih zemalja, dio raznim mešetarenjima u vezi sa sukobom u Ukrajini i krizama koje je on donio.

On je, uz konstataciju da inflacija ne može naglo skakati i padati, iznio očekivanje da do njenog pada na nekih dva odsto može doći za godinu, godinu i po dana kako predviđaju velike ekonomske zemlje.

Mjesečna inflacija u Republici Srpskoj u aprilu u odnosu na mart bila je 0,3 odsto, a godišnja posmatrano u aprilu ove u odnosu na april prošle godine bila je devet odsto.