Tri puta povoljniji: Za Srpsku ruski gas i dalje u evrima

28.04.2022. | 20:12

Republika Spska i Bosna i Hercegovina neće biti primorane da ruski gas plaćaju u rubljama, već će kao i dosad moći nastaviti plaćanje u evrima po cijenama za Republiku Srpsku tri puta povoljnijim od stanja na tržištu, rekao je Ljubo Glamočić, direktor “Gas Resa”, preduzeća za prodaju i trgovinu gasom u Republici Srpskoj.

Što se tiče snabdijevanja gasom, on je uvjeren da neće biti obustava iako je Rusija prekinula snabdijevanje Bugarske i Poljske, jer ne žele da promijene način plaćanja iz evra u rublje, kako je zahtijevala Rusija, prenose Nezavisne.

Slično su rekli i u sarajevskom “Energoinvestu” i potvrdili da se snabdijevanje nastavlja normalno te da ni oni nisu dobili zahtjev da gas moraju plaćati u rubljima.

Naime, Evropa je suočena s novom energetskom krizom jer je EU zbog sukoba u Ukrajini uvela sankcije Rusiji, koje sprečavaju zemlje članice da posluju s ruskom državom. S obzirom da je BiH primorana da gas nabavlja iz Rusije jer nema druge izvore snabdijevanja, preduzeća koja se bave uvozom ovise o odnosima između velikih sila.