Tri puta manji iznos: Svinjogojsku farmu niko neće ni za četiri miliona KM

13.02.2023. | 19:25

Prvobitno procijenjenu na skoro 12 miliona KM, svinjogojsku farmu “Top farm” u Novoj Topoli niko nije zainteresovan da kupi ni za tri puta manji iznos, ispod četiri miliona maraka, piše Capital.

Naime, prema riječima stečajne upravnice farme Nataše Kosić, nekoliko potencijalnih kupaca je obilazilo “Top farm”, ali se nisu pojavili na licitaciji ističući da je ponuđena cijena previsoka.

“Do sada su bile tri licitacije na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača. Zadnja ponuđena cijena je bila 3,8 miliona KM. U toku same prodaje je bilo nekoliko potencijalnih kupaca koji su obilazili farmu, ali su i oni izjavili da im je cijena previsoka”, kazala je Kosićeva.

Kosićeva podsjeća da je farma u stečaju od 18. maja pretprošle godine, te da je na posljednjoj skupštini povjerilaca donesena odluka da se nakon treće licitacije ponovo sazove skupština I odluči o daljem načinu prodaje.

“Očekujem da će skupština biti uskoro, nakon što budu izrađeni i u APIF predati završni račun”, istakla je stečajna upravnica.

Novac za održavanje na izmaku

Istakla je da je farma u dosta dobrom stanju, te da je imovina sačuvana i redovno se održava.

“Ipak, bilo bi dobro da se što prije pojavi kupac, jer u stečajnoj masi nema dovoljno novca za održavanje i čuvanje na duži period. Odmah nakon održavanja skupštine i donošenja odluke o daljem načinu prodaje, nastaviće se sa objavljivanjem oglasa. Glavni adut za prodaju ove nekretnine je upravo lokacija odnosno blizina granice i aerodroma što omogućava uspostavljanje raznih djelatnosti na ovoj parceli”, naglasila je Kosićeva.

Imovinu „Top farma“, čini 247.343 kvadrata zemljišta, 21 objekat za tov svinja i 11 pomoćnih i upravna zgrada.

Stečaj u „Top farmu“ iz Nove Topole otvoren je u maju prošle godine nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani više od 800 dana, da se poslovanje odvija putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Kosićeva je tada u izvještaju navela da su računi preduzeća „Top farm“ u konstantnoj blokadi od 2018. godine, da su potraživanja nerealno prikazana jer se poslovanje uglavnom odvijalo u gotovini, da je društvo nelikvidno, a osnovno stado životinja značajno smanjeno.

Prijedlog za stečaj „Top farma“ podnijele su holandske firme „De Heus Animal Nutrition“ i „Plamogro Invest“, a odluku o pokretnju stečaja sud je donio nakon izvještaja predstečajne upravnice upravnice koja je navela da su ispunjeni svi uslovi za stečaj.

Potraživanja povjerilaca ove svinjogojske farme iznose oko 15 miliona maraka.