Trgovačke veze Banjaluke i Neuma: “Mi vama kifle, vi nama ribu i prstace”

01.08.2020. | 17:05

Neum, jedini grad na moru u BiH, u Banjaluci i Republici Srpskoj poznat je uglavnom kao destinacija za ljetovanje.

Samo rijetki poznavaoci prilika znaju da između Neuma i Banjaluke, pogotovo tokom sezone, cvjeta trgovina, te da mnogi mladi Banjalučani rade u hercegovačkom ljetovalištu kao sezonci.

Iz Banjaluke se u Neum “izvoze” pekarski proizvodi, toalet papir i salvete, ali i konobari, dok iz Neuma u najveći grad Srpske svakodnevno stiže svježa riba, školjke i drugi morski plodovi.

Kako su za Srpskainfo rekli radnici u jednom neumskom preduzeću za uzgoj ribe i školjki, veliki dio njihovih proizvoda transportuje se u Banjaluku.

Interesantno je da se, zahvaljujući ovoj trgovini s kraja na kraj BiH, u nekoliko restorana u Banjaluci mogu naručiti prstaci, ukusne i rijetke školjke, čiji je izlov i konzumacija, inače, zabranjena svuda u Evropi, osim u BiH.

Takođe, i u ribarnice u tržnim centrima i na banjalučkoj Gradskoj tržnici redovno iz Neuma stiže vrhunska morska riba: orada, brancin, losos i tuna.

I dok iz Neuma u Banjaluku “plove” riba i školjke, u suprotnom pravcu putuju stotine kilograma svježih kifli, kroasana i drugih slatkih i slanih pekarskih proizvoda. Tako će se mnogi Banjalučani iznenaditi kada, na ljetovanju u Neumu, za doručak u hotelu na švedskom stolu ugledaju kifle kakve kupuju u pekari u komšiluku.

“Pekarski proizvodi našeg partnera iz Banjaluke su odlični i uvijek svježi, jer nam ih dostavljaju svako jutro”, kaže jedan neumski ugostitelj.

U marketima u Neumu, u kojima se snabdijeva većina gostiju koji borave u privatnom smještaju, ali i veliki broj ugostitelja, mogu se kupiti i toalet papir, ubrusi, maramice i salvete banjalučke fabrike “Celeks”, koji su zbog kvaliteta i pristojnih cijena vrlo traženi.

Traženi su i vrlo cijenjeni konobari iz Banjaluke. Kako kaže gradonačelnik Neuma Živko Matuško, najveći broj konobara sezonaca u Neum dolazi iz Sarajeva i Banjaluke.

“Ove godine ima manje posla za sezonce, ali vrijedni i vješti banjalučki konobari ipak služe goste u mnogim restoranima i hotelima”, kaže Matuško.

Jedan od takvih je i Brane sa Starčevice, kojeg smo zatekli u jednom hotelu na Jadranskoj magistrali.

“U Numu sam radio i prošlog ljeta. Nije loše, ne zaradi se koliko u Hrvatskoj, ali je i atmosfera opuštenija”, kaže mladi Banjalučanin, piše Srpskainfo.

Oznake: Banjaluka