“Trese” praznična groznica! Građani Srpske u potrazi za jeftinijim napunili kase trgovaca

Crni petak ove godine ispraznio je novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 miliona maraka (oko 12,5 miliona evra), odnosno skoro tri i po puta više nego lani, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Prema podacima Poreske uprave, na crni petak, 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona KM (oko 14,1 miliona evra), prenijele su Nezavisne novine.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih delatnosti Republike Srpske, kaže da je crni petak mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

“Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvijek kad naiđu takvi događaji kao što je crni petak, smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštjedeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica”, kaže on.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana i da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz Udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend crnog petka sve više zastupljen na našim prostorima.

“Crni petak je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine”, kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke.

Ostavite komentar: