Trenutno posluju bez prihoda: Plate radnika prnjavorskog “Ribnjaka” zavise od sitne ribe

26.05.2023. | 07:32

Prnjavorski “Ribnjak” u stečaju planirao je ovog proljeća poribljavanje sa nekoliko tona ribe, ali zbog nedostatka novca plan je propao, pa plate radnika i izmirenje ovogodišnjih obaveza zavise od veoma male količine jedinki koje su u vodama.

Preduzeće “Ribnjak” trenutno posluje bez prihoda, a prvu zaradu očekuju tek krajem godine za kada je planiran izlov ribe, a novcem od prodaje planiraju da isplate jednokratne naknade zaposlenim koji sada rade bez plate.

Prošlog proljeća uz pomoć Vlade Srpske od 100.000 KM ribnjaci su poribljeni sa 4,5 tone mlađi i zahvaljujući tome su krajem novembra prošle godine uspjeli izloviti oko 17 tona ribe, a novcem od prodaje izmirili su sve obaveze koje su nastale u toku stečajnog postupka, počevši od plata, poreza i doprinosa prema radnicima, troškova struje i vode.

Stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević kaže za “Glas Srpske” da su isto planirali da urade i ove godine, ali nisu uspjeli obezbijediti potrebna sredstva.

– Tražili smo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS novac za te namjene, ali pomoć je izostala, a sada i da je dobijemo kasno je jer postoje precizni termini kad se vrši poribljavanje. To je mart ili kraj aprila, tako da je to sada nemoguće – rekao je Predojević i dodao da je poribljavanje za ovo preduzeće bilo krucijalno.

Prema njegovim riječima, zbog svega toga prihodi će na kraju godine najvjerovatnije biti simbolični.

– Da smo obavili poribljavanje i hranili ribu, uvećali bismo njihovu težinu i na kraju godine, kada se vrši izlov, imali bismo ozbiljan prihod. Ovako zarada zavisi od nešto malo ribe koju smo zimus ostavili u vodi jer je bila sitna. Hranićemo je, ali zavisi koliko će nje preživjeti, jer imamo dosta gubitaka zbog kormorana koji se unazad dvije, tri godine pojavljuju u velikim jatima. Iskreno se nadam da ćemo uz dobro održavanje i hranidbu imati povoljan prihod da izmirimo tekuće obaveze za ovu godinu, budući da drugih obaveza nemamo. To bi za nas bio veliki uspjeh – kazao je Predojević.

On je istakao da je osnovi cilj da sačuvaju vrijednost stečajne mase te da “Ribnjak” bude samoodrživ dok se ne vidi kakva će biti konačna sudbina, odnosno da li će biti predmet prodaje.

– Vrijednost stečajne mase prema procjeni koja je urađena je oko 10,5 miliona maraka, ali ja vjerujem da ćemo čak i uvećati tu vrijednost jer sa puno pažnje pristupamo održavanju ribnjaka, pristupnih puteva, odvodnih i dovodnih kanale, to je sada u daleko boljem položaju kada je pokrenut stečaj tako da je samim tim i veća vrijednost – rekao je Predojević.

Prnjavorski “Ribnjak” se prostire na oko 860 hektara površine podijeljene na 22 ribnjaka i 12 zimovnika gdje se čuva izlovljena riba. U preduzeću je na ugovor o djelu zaposleno šest radnika kojima se na kraju godine isplaćuje jednokratna naknada za svih 12 mjeseci.

Upravnici

Radomir Predojević je bio prvi stečajni upravnik u ovom preduzeću, a nakon što je smijenjen stečaj su vodile još dvije njegove koleginice. Kada je “Ribnjak” dospio u žižu javnosti u julu 2021. godine zbog uginuća velike količine ribe, a kako bi se situacija iole dovela u red, na mjesto stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe. Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru 2021. ponovo vraćen na mjesto upravnika.