Tražilo se mjesto više: Zahvaljujući koroni Trebinje bilježi “turistički bum”

Turistička sezona u Trebinju, tradicionalno popularnoj destinaciji za goste iz regiona, ali i strance, živnula je od polovine jula, u avgustu se već tražio smještaj vise i zabilježena je rekordna posjećenost tom gradu, kažu nadležni.

Ističu da se zbog situacije sa pandemijom korona virusa struktura gostiju promijenila, da je znatno manje stranaca koji dolaze preko agencija, i da uglavnom dominiraju domaći gosti, koji, zahvaljujući podsticajima, vaučerima, odmor provode u zemlji.

Direktor Turističke organizacije Grada Trebinja Marko Radić kaže da imaju i goste iz Srbije, dok je nesto manje turista iz Hrvatske i Crne Gore u odnosu na period prije marta.

“Uglavnom su to individualne posjete, produženi vikendi, jer turističke agencije uglavnom ne organizuju aranžmane zbog propisanih mjera zabrane okupljanja vise od 50 ljudi”,  kaže Radić za Tanjug.

U avgustu je, ističe, zabilježena najveća posjećenost, a sada, tokom septembra kapaciteti su popunjeni oko 60 do 70 odsto. Do marta je vladalo veliko intersovanje stranaca da obiđu ovaj grad, i prije pojave korona virusa postigli su rekordnih 100. 000 noćenja, ali se od polovine marta sve to promijenilo.

Navodi da turisti boravak u Trebinju koriste da obiđu najpoznatije lokacije u gradu, poput rijeke Trebišnjice, zatim Hercegovačku Gračanicu, Perovića most, manastir Tvrdoš, a nezaobilazno mjesto je ljetnja bašta Platani, šetnja Starim gradom…

Ističe da je prethodni period bio veoma težak za turistički sektor i da su u periodu od marta do polovine jula izgubili 50.000 do 60.00 noćenja, ali da je, zahvaljuući posticajnim mjerama i pomoći grada Trebinja i vlade, uspio da nekako izdrži krizu.

Gradonačelenik Trebinja Mirko Ćurić objašnjava da su mjerama podrške gledali da pomognu privredi i sektorima koji su naviše izgubli zbog pandemije.

“Mjere predviđaju da tokom perioda kada objekti i privrednici nisu radili budu oslobođeni taksi, a takođe i zakupa, dali smo i određene popuste. Nadamo se da će ova kriza što prije proći i da će privreda a posebno turistički sektor da živne”, dodaje Ćurić za Tanjug. Navodi da posjete Trebinju tokom avgusta ohrabruju i da su bili popunjeni svi kapaciteti – 2.700 registrovanih ležajeva i tražilo se mjesto više.

Ćurić poziva sve koji zele da putuju da posjete Trebinje, ističući da se preduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite u hotelima, restoranima, ali i ostalim mjestima.

Ostavite komentar: