Traži se rješenje za izvoz ukrajinskog žita: Litvanija pozvala EU da koristi baltičke luke

25.07.2023. | 09:06

Litvanija je pozvala Evropsku uniju da koristi baltičke luke za izvoz ukrajinskog žita nakon suspenzije sporazuma o žitu.

“(Baltičke luke) mogle bi da služe kao pouzdana alternativa za tranzit ukrajinskih proizvoda, uključujući žito”, navodi se u pismu trojice litvanskih ministara upućeno evropskim komesarima, prenosi Ria novosti.

U pismu se navodi da bi baltičke luke mogle pomoći u transportu 25 miliona tona žitarica godišnje.

Litvanija je navodno zatražila od EU i da smanji birokratiju na granici Ukrajine sa Poljskom, prenosi Tanjug.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a Ruska Federacija je obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je istakao da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće da ispune svoja obećanja.

Putin je više puta naveo da je Zapad najveći dio ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdijevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

Nakon prestanka rada Crnomorske inicijative za žito i ukidanja pomorskog humanitarnog koridora, svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatraju se potencijalnim prevoznicima vojnog tereta od ponoći 20. jula i smatraju se uključenim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Blumberg je ranije prenio da je jedan broj predstavnika brodarstva uvjeren da poslije isteka žitnog ugovora niko “pri zdravoj pameti” neće slati brodove nesigurnim putevima, podsjeća ruska agencija.

Oznake: Izvoz, Litvanija, Žito