Traži se konkretan dogovor: Skoro 500 radnika Fiata u Srbiji višak

03.06.2022. | 17:06

Radnici Fiata i premijerka Srbije Ana Brnabić završili su danas razgovore u Vladi Srbije, ali bez konkretnog dogovora – pregovori se nastavljaju. Jedino što je sigurno je da će 500 radnika biti višak.

„Sve kolege koje bi pristale na rad u inostranstvu, kompanija im garantuje da će to biti i radnici na novoj platformi koja se ovde bude instalirala. Mi kao sindikati smo predložili poboljšanje socijalnog programa, Vlada će, na čelu sa premijerkom,pregovarati sa kompanijom“, rekli su radnici nakon razgovora.

Ipak, ocjena je da je sastanak bio konstruktivan.

„Glavni problem je odlazak u inostarnstvo na dve godine. Rekli smo premijerki da to ne može niko niko da prihvati. Nastavljamo pregovore, očekujemo da država i Stelantis izađu sa konkternim rešenjima u pisanoj formi, da se ne igramo gluvih telefona“, poručuju sindikalci i dodaju da će 500 radnika definitivno ostati višak, to je jedino izvjesno, navodi Nova.rs.

Radnici navode da je sve još daleko od dobrog i konačnog rješenja.

Premijerka Srbije  bi naredne nedjelje trebalo da dođe u Kragujevac, najvjerovatnije u utorak ili srijedu.

Dogovor je i da do 20 juna ne bude novog izjašnjavanja radnika o socijalnom programu.

Sindikalci očekuju da im konačno budu predočena konačna rješenja “na papiru”, a ne da se sa Vladom i kompanijom igraju gluvih telefona.

“Hoćemo dostojanstvene otpremnine”, kazali su radnici.

Radnici Fiata, predstavnici njihovog sindikata, razgovarali su danas sa premijerkom Anom Brnabić. Poziv na razgovore u Vladi Srbije uslijedio je nakon jučerašnje blokade fabrike i najave novih protesta, a kako su radnici najavili uoči pregovora – ukoliko se do srijede ne ispune njihovi zahtjevi, ponovo će organizovati proteste.

Radnici su nezadovoljni zbog toga što ih uprava Fiata i dalje poziva da se izjasne o ponudama koje podrazumijevaju otpremninu ili odlazak na rad u inostranstvo, iako je dogovoreno da se takvi pozivi obustave do 10. juna.

Radnici su pred Vladu i rukovodstvo Fiata stavili četiri zahtjeva. Ukoliko se ne ispune, najavljuju nove blokade i masovne proteste.

  1. Upućivanje na rad u inostranstvo isključivo u skladu sa zakonom Republike Srbije i garantovanje posla nakon povratka, i ta obaveza mora da bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti
  2. Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rješavanja viška zaposlenih, otpremnine definisati najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smjene u Fiatu u Kragujevcu.
  3. Za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fiatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbijede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.
  4. Upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredjeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Oznake: Fabrika, Radnici, Višak