Traže veće plate: Počeo štrajk ljekara i stomatologa u Sloveniji

15.01.2024. | 11:45

LJekari i stomatolozi u Sloveniji jutros su započeli štrajk, tražeći veće plate i da sistem plata ljekara i stomatologa bude odvojen i nezavisan od opšteg sistema plata u javnom sektoru.

Sindikat slovenačkih ljekara Fides je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, javila je RTV Slovenije.

Članica štrajkačkog odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek rekla je da im je dosta obmane vlasti, da su ljekari ogorčeni jer u javnom zdravstvu nisu sprovedene promjene nabolje i zbog toga što se nastavlja odlazak kadrova.

Glavni razlog štrajka je neispunjavanje obaveza Vlade iz već potpisanih sporazuma. Riječ je o kašnjenju u kreiranju plata za zdravstvo, koja bi trebalo da reguliše specifičnosti rada ljekara, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, a platnu skalu treba prilagoditi i radu i složenosti zdravstvenih profesija.

Zahtijevaju i otklanjanje dispariteta u platama koji su nastali poslije intervencije u sistemu plata kada su povećane plate mladim ljekarima, ali ne tolikom starijim, prenose slovenački mediji.

Slovenačka Vlada pozvala je sindikat zdravstvenih radnika Fides da prekine štrajkačke aktivnosti i da nastavi pregovore radi pronalaženja kompromisa. Pregovori će početi u 12.00 časova.

Vodušekova je u izjavi medijima izrazila želju da promjene počnu “odmah i odmah i da vlast počne da nas shvata ozbiljno, kao ravnopravne partneri”.

Prema njenim riječima, žele da Vlada uzme u obzir ono što su u prethodnim pregovorima već dogovorili i potpisali.

Tokom štrajka pružaće se samo usluge hitne medicinske pomoći, kao i usluge čije bi propuštanje u kratkom roku dovelo do nenadoknadive ozbiljne štete po zdravlje ili smrti. Tu spadaju, na primjer, liječenje groznica i infekcija, povreda i trovanja, kao i sve mjere za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.