Traže svoja prava: Zbog štrajka radnika otkazano 60 letova u Lisabonu

29.08.2022. | 12:04

Oko 60 letova otkazano je u Lisabonu u nedjelju, na posljednji dan štrajka dijela osoblja, pokazali su podaci operatora nacionalnih aerodroma ANA.

Zaposleni u firmi Portway koja obavlja poslove rukovanja prtljagom zahtjevaju više naknade za godišnje odmore i lakše napredovanje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Podaci operatora ANA pokazali su da je u nedelju otkazan 31 dolazni i 28 odlaznih letova na portugalskom najprometnijem aerodromu u Lisabonu.

Portparol Nacionalne unije radnika civilnog vazduhoplovstva (SINTAC) Pedro Figeredo (Pedro Figueiredo) izjavio je za Reuters da oko 90 odsto radnika kompanije Portway u Lisabonu i Portu učestvuju u trodnevnom štrajku.

SINTAC očekuje da će ukupno između 70 i 80 letova u Lisabonu biti otkazano u nedjelju, kao i 30 do 40 na aerodromu u Portu.

ANA nema podatke o otkazanim letovima u Portu i Faru, kao ni u Funšalu i na ostrvu Maderi.

„U predstojećim danima, naš sindikat će obaviti evaluaciju rezultata ovog štrajka i moguće je da ćemo se prilagoditi novim oblicima borbe“, rekao je Figerido, ali nije objasnio koji su oblici borbe u pitanju.

Ovog ljeta u protestima je učestvovao veliki broj osoblja na aerodromima širom Evrope, zahtjevajući više plate kojima bi bile ublažene posljedice sve veće inflacije.

Dok je sve veća potražnja za avio-putovanjuma, na brojnim aerodromima nedostaje osoblja jer su zaposleni dobili otkaze tokom pandemije, kada nije bilo prometa.

Avio-prevoznici u međuvremenu pokušavaju da se nose s rastućim cijenama goriva i zatvaranjima vazdušnog prostora zbog rata u Ukrajini.