Traže pomoć – minimalac! Turistički radnici Srpske na rubu egzistencije i u totalnom kolapsu

05.01.2021. | 07:46

Zaposleni u sektoru turizma su na sastanku s resornom ministarkom Suzanom Gašić zatražili da im se obezbijede plate u visini minimalnog ličnog dohotka.

Zaposleni u turističkim agencijama, turoperatori i turistički vodiči krajem prošle godine zatražili su hitan sastanak s ministarkom zbog teškog položaja radnika u ovoj djelatnosti. Kako su tada naveli, na rubu su egzistencije i u totalnom kolapsu, zbog čega traže da im se pomogne na neki način.

“Prilikom sastanka s ministarkom trgovine i turizma Suzanom Gašić, a u ime zaposlenih radnika u turističkim agencijama, iznijeli smo zahtjev povodom kojeg smo tražili prijem. Zahtjev je konkretan, a to su plate u visini minimalnog ličnog dohotka za zaposlene u pomenutim privrednim subjektima, od januara 2021. godine zaključno s junom mjesecom”, saopštili su iz Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma.

Podsjećanja radi, minimalna zarada u Srpskoj, po odluci Vlade RS, iznosi 520 maraka.

“Dogovoreno je da ćemo do kraja januara 2021. biti informisani o detaljima koji se odnose na naš zahtjev. U skladu s odgovorom koji očekujemo od Ministarstva trgovine i turizma, definisaćemo naše dalje korake”, istakli su iz Udruženja.

U Srpskoj je za prvih osam mjeseci prošle godine zabilježeno oko 124.400 turista, što je za 53 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, piše Srpskainfo.