Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine na maksimumu

13.03.2022. | 10:38

„Gasprom” redovno isporučuje gas za tranzit kroz Ukrajinu, u skladu sa zahtjevima potrošača, samo 13. marta isporučeno je 109,6 miliona kubnih metara, saopštila je kompanija.

Ugovorne obaveze „Gasproma“ za tranzit kroz Ukrajinu za 2022. godinu iznose 40 milijardi kubnih metara, odnosno oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno.

Istovremeno, ukrajinska kompanija „Operator GTS Ukrajine“ navodi da se tranzit ruskog gasa zadržava na tom nivou otprilike od kraja februara. Podaci kompanije pokazuju da zahtjevi za tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije u nedjelju ostaju na maksimumu ugovornih obaveza „Gasproma“ prema Ukrajini.

Prema saopštenju „Operatora GTS Ukrajine“ od 8. marta, tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, prema ugovornim obavezama „Gasproma“, već nedjelju dana se nalazi na maksimumu.

Evropa je nedavno povećala povlačenje gasa iz skladišta i značajno povećala kupovinu gasa iz Rusije u svijetlu rasta spot cijena zbog hladnog vremena, nedostatka vjetra, a takođe i zbog pogoršanja situacije u Ukrajini.

 

 

Oznake: Gasovod, Rusija, Ukrajina