Traktorima blokirali ulice: Farmeri izbacili đubrivo ispred kancelarija Vlade

07.03.2024. | 12:37

Češki poljoprivrednici izbacili su đubrivo ispred kancelarija Vlade i traktorima su blokirali ulice Praga, usljed obnovljenih zahtjeva za dodatnu podršku, manje birokratije i obustavu jeftinog uvoza u EU.

Češki poljoprivrednici su u sklopu svog trećeg protesta od sredine prošlog mjeseca rano jutros izašli na ulice Praga, gdje su postavili više stotina traktora duž obale rijeke i puta koji vodi ka kancelarijama administracije, čime su otežali i blokirali saobraćaj.

Policija je saopštila da su poljoprivrednici izbacili đubrivo, nakon čega je izvršeno nekoliko hapšenja.

Ministar poljoprivrede Marek Viborni rekao je da vlasti neće podleći pritisku.

“Spreman sam na poštene razgovore sa poljoprivrednicima. Očekujem iskren pristup organizatora protesta koji su obećali da neće blokirati saobraćaj u Pragu. Ne smatram da je izbacivanje đubriva na tramvajske šine dio tog pristupa”, istakao je Viborni.

Poljoprivrednici iz svih dijelova EU od početka godine su izašli na ulice sa zahtjevom za uklanjanje zabrana uvedenih “Zelenim planom” za borbu protiv klimatskih promjena i ponovno uvođenje carina na poljoprivredne proizvode iz Ukrajine.

Više hiljada poljskih poljoprivrednika protestovalo je juče ispred kancelarija premijera Donalda Tuska u Varšavi, gdje su palili gume i bacali petarde. Poljoprivrednici su tokom proteklog mjeseca u Briselu palili gume dok je u zgradi trajao sastanak ministara poljoprivrede EU.