Traju razgovori: Sarajevski aerodrom u pregovorima s Rajanerom i još nekoliko avio kompanija

15.04.2023. | 09:10

Aerodrom Sarajevo je u pregovorima s Rajanerom i nekoliko drugih prevoznika, ali i dalje nije poznato koja avio kompanija planira otvoriti bazu u ovom gradu nakon pobjede na konkursu za stacioniranje baze u gradu u zamjenu za podsticaje.

Službenica za odnose s javnošću sarajevskog aerodroma Belma Čureković je rekla da traju pregovori smo s nekoliko avioprevoznika.

“Kontinuirano smo u razgovorima s prevoznicima na temelju pokazatelja potražnje. Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu, odmah smo raspisali konkurs za pronalazak zamjene. U pregovorima smo i s naslijeđenim i s niskotarifnim prevoznicima, među kojima je Rajaner. Već smo potpisali ugovor s jednim zračnim prevoznikom o otvaranju baze, ali još uvijek ne možemo javno objaviti dotičnog prevoznika. Sporazum mora biti ratifikovan u ime naše države i u skladu s našim zakonima. Takođe smo u pregovorima s Vuelingom oko letova između Sarajeva i Barselone, ali pregovori su tek počeli”, rekla je.

Vjeruje se da će ratifikacija sporazuma trajati duže nego što su očekivali u bosanskohercegovačkom zračnom regulatoru, što je razlog kašnjenja objave prevoznika koji planira otvoriti bazu u Sarajevu. Rajaner trenutno održava usluge za Banjaluku i Tuzlu u Bosni i Hercegovini, navodi Ex-Yu Aviation.

Inače, aerodrom u Sarajevu je zabilježio snažan rast u prvom tromjesečju ove godine, opsluživši 194.240 putnika u tromjesečnom periodu. Brojka predstavlja poboljšanje od 9,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je bila najprometnije prvo tromjesečje aerodroma u historiji. Samo u martu sarajevski aerodrom primio je 76.193 putnika, što je rast od 8,4 odsto.