“To je trebalo davno da se desi”: Kripto skeptik uvjerava da je dolar osuđen na propast

26.08.2020. | 15:25

Veteran u svijetu ekonomije i kripto skeptik, Amerikanac Piter Šif, još jednom upozorava da je američka valuta osuđena na propast, i da će svijet na kraju izgubiti povjerenje u nju što je, kako naglašava, trebalo davno da se desi.

U posljednjoj epizodi “Boom Bust”, Šifer je govorio o sudbini trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, i o tome kako vjeruje da do njega u drugoj fazi pregovora neće doći.

Istakao je i da Peking i dalje ima prednost nad Vašingtonom, posebno uoči izbora u novembru.

“Pravi problem će biti kada Kinezi prestanu da kupuju naše obveznice ili počnu da ih prodaju”, rekao je, dodajući da je taj proces možda već počeo. Kina je nekada bila najveći kreditor za vladu SAD, ali Japan je to prošle godine nadmašio.

Međutim, Peking i dalje može da koristi američki dug kao oružje, jer posjeduje preko tri biliona dolara američkih državnih hartija od vrijednosti.

“Ako dolar padne, SAD više neće moći da priušte kupovinu kineskih proizvoda, jer će cijene skočiti. Kada dolar padne, mislim da će se to dogoditi. Kinezi će kupiti mnogo više američke poljoprivrede, jer će Amerikanci kupiti mnogo manje zbog visokih cijena”, kaže on i dodaje:

“Uletjeli smo u pravu krizu, tako da problem nije što nas Kina iskorišćava, već to što smo im, zapravo, dali prednost, izvozeći našu precijenjenu valutu za njihove proizvode”, piše Telegraf biznis.

Oznake: Dolar, Propast