Tesla otpušta 200 radnika: Dionice kompanije doživjele pad

29.06.2022. | 12:50

Kompanija Tesla će otpustiti 200 radnika koji su radili na razvoju autopilota sa ciljem da se razviju samovozeća električna vozila. Dionice ove kompanije doživjele su, nakon ove najave, dodatni pad od pet odsto na berzi.

Bloomberg je objavio pozivajući se na neimenovane izvore da će iz postrojenja Tesle u San Mateu biti otpušteno oko 200 radnika koji su radili na ocjenjivanju povratnih podataka o vozilima sa elementima autonomnog upravljanja.

Mnogi od 200 otpuštenih su radnici koji su radili na sat, što predstavlja iznenađenje jer je izvršni direktor Ilon Mask najavio planove da otpusti 10 posto radnika koji su radili za platu.

Elon Musk je ranije izjavio kako Tesline nove kompanije u Njemačkoj i SAD-u gube milijarde dolara zbog nestašice baterija i prekida snabdijevanja u Kini. Tom prilikom Mask je fabrike u Ostinu i Berlinu nazvao divovskim pećima za novac.

Prema službenim podacima kompanija Tesla je krajem 2021. godine zapošljavala oko 100.000 ljudi, a veliki pažnju je izazvao i Maskov zahtjev da radnici napuste rad od kuće i vrate se u pogone te najmanje 40 sati sedmično rade u Tesli.