Teško pronaći slobodan krevet: Za stan na dan u Trebinju od 30 do 100 evra

20.07.2023. | 14:21

Trebinje je postalo turistički lider u Republici Srpskoj, iz godine u godinu obara rekorde u turističkom prometu, a tokom ove sezone prema podacima sajta za rezervaciju smještaja teško je pronaći slobodan krevet i cijene apartmana ili soba su od 30 evra do 100 evra po danu, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević.

– Za prvih sedam mjeseci tekuće godine bilježimo povećanje broja turističkih noćenja za 16 odsto u odnosu na prošlu godinu /oko 90.000 noćenja/ – naveo je Vučurević.

On je istakao da je odnos cijene i kvaliteta zadovoljavajući, te da se u ovu turističku sezonu zakoračilo sa 505 ležajeva za smještaj turista u privatnom smještaju.

– Na sajtu za rezervaciju smještaja Buking trenutno se nalazi 635 smještajnih jedinica. Prema zvaničnim podacima, broj registrovanih smještajnih jedinica je 191, a broj kategorisanih smještajnih jedinica je 140 – naveo je Vučurević.

On je dodao da brine nelojalna konkurencija, što znatno utiče na poslovanje, prije svega, hotela koji ne mogu biti cjenovno konkurentni privatnom neregistrovanom smještaju koji je, inače, visokog kvaliteta.

Vučurević je rekao da je, s ciljem suzbijanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu stan na dan, republička tržišna inspekcija u proteklom mjesecu realizovala akciju u okviru koje su izvršene 233 kontrole.

– U toku ove kampanje broj registrovanih smještajnih jedinica uvećan je za 91 odsto, a nadamo se da će biti nastavljen pozitivan rast i da ćemo uspjeti ozakoniti ovu djelatnost u potpunosti. Prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire – naglasio je Vučurević.

On je napomenuo da je, radi olakšavanja i pojednostavljivanja procedura pružaocima usluga, izrađen precizan i jasan vodič za evidenciju i kategorizaciju privatnog smještaja, koji je dostupan na zvaničnom sajtu grada Trebinja i na zvaničnoj stranici trebinjske Turističke organizacije.

Vučurević je naveo da paušalni iznos boravišne takse za godinu dana koji se plaća za svaki krevet /ležaj/ gdje se pružaju usluge smještaja iznosi 30 KM na godišnjem nivou, te apelovao da fizička lica koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju da počnu ovu djelatnost, samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

– Inspekcija će preduzimati sve raspoložive mjere na suzbijanju neregistrovanog obavljanja djelatnosti, odnosno nelojalne konkurencije subjektima koji legalno rade i izmiruju zakonom propisane obaveze – napomenuo je Vučurević.

Direktor Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica rekla je da je ove godine došlo do izvjesnog poskupljenja cijene privatnog smještaja, u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na trend opštih poskupljenja, ali da to nije uticalo na potražnju.

– Prema našim informacijama sa terena, veliki broj smještajnih kapaciteta u Trebinju je već popunjen, kompletan avgust je rezervisan – navela je Putica i istakla da će ove godine u Trebinju biti veći broj turista nego prošle godine.

Јedan od vlasnika apartmana iz Trebinja Danijel Stolica rekao je da turistička sezona ove godine ide uzlaznom putanjom i da očekuje da će vrhunac biti sredinom avgusta.

On je rekao i da je zadovoljan brojem posjeta tokom ove turističke sezone, koje konstantno rastu od predsezone ka vrhuncu turističke sezone.

Stolica je naveo da cijena noćenja, odnosno smještaja na dan iznosi od 35 evra do 40 evra, te da sve zavisi od broja noćenja i broja osoba koje rezervišu stan.

– Većinom su naši gosti iz Srbije, Crne Gore i BiH, ali dolaze i iz Evrope, mahom su Poljaci, Nijemci, gosti iz Engleske – kaže Danijel.