Teške optužbe! Stanić: Način na koji Košarac radi, dovešće do propasti domaće proizvodnje

04.09.2020. | 15:02

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u NSRS, iznio je optužbe na račun Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, koje se tiču uvoza mesa. 

“Domaći višak junećeg mesa u BiH mogao bi se potrošiti za mjesec dana ako bi Staša Košarac iskoristio mogućnost da administrativno-carinskim mehanizmima obezbijedi zaštitu domaće proizvodnje”, rekao je Stanić.

Stanić kaže da Košarac, umjesto toga, moli prerađivače mesa u FBiH da kupuju bikove u RS.

“Samo je potrebno zaustaviti uvoz junećeg mesa i ne treba nikoga moliti, već djelovati protiv uvoznih lobija, a u korist domaće privrede”, poručio je Stanić. On kaže da lažna briga Staše Košarca pokazuje da on ne želi da se suprotstavi uvozničkim lobijima.

“Način na koji on radi, dovesće do propasti domaće proizvodnje. Ipak su uvoznički lobiji i njegov lični interes važniji Košarcu od zaštite domaće proizvodnje”, istaknuo je Stanić.

Govoreći o ekonomskom stanju u Republici Srpskoj, Stanić je naveo da aktuelna vlast, osim zaduživanja, ne nudi nikakvo drugo rješenje.

“Premijer Višković prije dva dana kaže da pregovara sa MMF-om te da će od njih biti traženo da grejs period bude što duži i da rok otplate bude što duži”, naveo je Stanić. Prema njegovim riječima, ove izjave su dokaz da Republika Srpska nema novca i da se mora zaduživati, i to na način da će kredite vraćati oni koji treba tek da se rode.

“Višković nevješto priznaje da samo zna moliti za pare. Ako međunarodne finansijske institucije zatvore pristup Republici Srpskoj svojim sredstvima, Republika Srpska je ekonomski propala”, upozorio je Stanić, prenosi Avaz.