Teška situacija u Teslinoj fabrici u Berlinu: Nedostatak radne snage očigledan

09.12.2022. | 21:45

​Za razliku od ostalih Teslinih pogona, fabrika u Berlinu nije privlačna radnicima i nastaje totalni haos.

Njemački pogoni Tesle su u velikim problemima, a razlog je, vjerovali ili ne, nedostatak radne snage.

Evropska gigafabrika je trebalo da zapošljava čak 12.000 radnika, a trenutno u njoj radi tek 7000. Zbog toga se ne može postići optimalni intenzitet proizvodnje, a u budućnosti bi moglo da bude i gore.

Neimenovani izvor je za “Wired” izjavio da je u fabrici “totalni haos“ te da su neki radnici duže na bolovanju nego što su radili, odnosno da su u posljednih šest mjeseci radili tek nekoliko nedjelja.

A epilog su loši proizvodni rezultati, odnosno niska produktivnost, navodi “Index.hr”. Teslin plan je bio da do kraja ove godine nedjeljno proizvodi 5000 primeraka Modela Y, a trenutno nisu u mogućnosti da ostvare ni pola planirane količine – u oktobru su proizvodili intenzitetom od 2000 primjeraka.

Time su njemački pogoni osjetno podbacili u odnosu na ostale gigafabrike. Giga Shanghai je do 20.000 primjeraka stigao za 100 dana, Giga Texas za 151 dan, a Giga Berlin tek nakon 187 dana. Podsjetimo, Giga Berlin je s radom počeo u martu ove godine.

Zašto Tesla nije radnicima privlačna?

Odgovor je veoma jednostavan. Njemačka autoindustrija je jedna od najsnažnijih na svijetu, ali i najprofitabilnijih, pa radnici imaju odlične uslove. Očigledno ne i u Tesli jer u njemačkom sindikatu metalaca IG Metall tvrde da su u Tesli plate manje 20 odsto. Takođe, u ovoj njemačkoj regiji nezaposlenost je veoma niska.

“Svuda postoji manjak kvalifikovanih radnika”, rekao je za “Wired” Holger Bonin, direktor istraživanja na Institutu za ekonomiju rada u Bonu. “Svi koji bi mogli da se zaposle već su zaposleni. Zbog toga je veoma teško popuniti radna mjesta.”

Dodatno, radnici koji se zaposle ne ostaju dugo u Tesli. Bivši zaposleni pritom naglašavaju nedostatak iskustva menadžerskog tima i iznenadne promjene u obrascima rada kao glavne prepreke, posebno za radnike s djecom. Kažu da u Tesli nemaju empatije. Zato brojni radnici svoju karijeru nastavljaju na nekom drugom mjestu, prenosi “AutoBlog”.