Teška recesija zbog pandemije: Vlada Italije odobrila novi paket podsticaja

18.10.2020. | 12:18

Italija je odobrila novi stimulativni paket u svom budžetu za 2021. godinu da bi podstakla ekonomski oporavak zbog recesije izazvane epidemijom korona virusa, saopštila je Vlada.

Vladajuća koalicija, predvođena “Pokretom 5 zvijezda” i strankom PD lijevog centra, saglasila se sa preliminarnom verzijom paketa podsticaja, rekao je vladin izvor, ostavljajući konačne detalje na čekanju.

Među mjerama za podršku zdravstvenom i obrazovnom sistemu, Vlada će uspostaviti fond od četiri milijarde evra (4,7 milijardi dolara) za nadoknadu kompanijama koje su najteže pogođene blokadama zbog pandemije virusa korona.

Budžetom su, takođe, proširene šeme privremenog otpuštanja i predviđene su poreske olakšice za podršku zapošljavanju na siromašnom jugu zemlje.

Očekuje se da će italijanski premijer Đuzepe Konte danas najaviti i nove mjere za suzbijanje rapidnog širenja pandemija korona virusa.

Jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena pandemijom, Italija je prognozirala pad ekonomije za ovu godinu od devet odsto i budžetski deficit od 10,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Italija je prognozirala privredni rast od šest odsto 2021. godine.