“Teška” jesen: Poskupljenje goriva zadalo dadatnu glavobolju i prevoznicima u Srpskoj

19.10.2021. | 08:06

Prevoznicima u Srpskoj, koji se od pojave virusa korona suočavaju sa konstantnim padom prihoda, dodatni udarac zadaju i stalna poskupljenja goriva, a predstavnici preduzeća iz oblasti saobraćaja kažu da će bez pomoći nadležnih morati parkirati autobuse.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić kazao je da rast cijena goriva prevoznici ne mogu da prate i da se nalaze pred kolapsom.

“Stanje je katastrofalno porasle su cijene goriva, dijelova za vozila i ostalog materijala, a tu je i odliv radne snage, koji stvara dodatni pritisak na prevoznike”, kazao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”. Kako kaže, osim preduzeća za prevoz putnika skok cijena nafte pogađa i firme za teretni prevoz, koje su do sada uglavnom odolijevale izazovima koje je donijela pandemija.

Mijić je istakao da je jedini način da preduzeća opstanu dodatna pomoć Vlade Republike Srpske.

“Trebalo bi da se i ovoj grani privrede, kao što je slučaj sa industrijom tekstila, obuće i kože, umanje osnovice za obračun poreza i doprinosa, kako bismo sredstva usmjerili na povećanje plata radnicima “, rekao je Mijić.

Dodao je da je za sada neizvjesno da li će biti rasta cijena karata, koji, kako je kazao, ne bi ni popravio stanje u kojem se prevoznici nalaze.

“Nikada nismo imali ovoliki pad prihoda uz skok cijena goriva. Crpimo posljednje atome snage. Imamo problem sa vraćanjem kredita koje smo dizali”, istakao je Mijić dodajući da je sve teže i podići kredit, jer banke uglavnom traže dodatne zaloge.

Da za sada neće biti poskupljenja karata potvrdio je i šef saobraćaja u “Zam tursu” iz Laktaša Ranko Ćurguz, ali da ništa ne može da garantuje.

“Ako nastave rasti cijene nafte, moraćemo da podignemo i cijene karata. Zbog straha od zaraze virusom korona građani izbjegavaju autobuse i sve češće putuju ličnim automobilima, o čemu svjedoče i kolone automobila u jutarnjim časovima, kada ljudi putuju na posao”, rekao je Ćurguz.

On je dodao da su opstali zahvaljujući pomoći Vlade RS, ali ako ne nastave sa podrškom, Ćurguz kaže da je povećanje cijena usluga neminovnost.

U zvorničkom preduzeću “Aroma trans” kazali su da nastoje da pridobiju nove putnike ne mijenjajući cijene usluga, ali da su poskupljenja karata izvjesna, ako se situacija ne promijeni uskoro.

“Ubijeđeni smo da će se to desiti, jer su prevoznici u Srpskoj u teškoj situaciji posljednje dvije godine. Sve je skuplje, a putnika sve manje”, rekli su iz “Aroma transa”.

Dejan Mijić kazao je da će tražiti od Savjeta ministara da se BiH odrekne određenog dijela akciza na gorivo.

“Ovo naročito važi za gradski i prigradski prevoz, jer naša vozila nikada neće izaći na autoputeve, a i mi to plaćamo kroz cijenu goriva”, rekao je Mijić, prenosi “Glas Srpske”.