Tešić očekuje rekordnu turističku godinu: Fokus zimskog turizma na Jahorini

23.11.2023. | 12:36

Turistički pokazatelji u Republici Srpskoj bilježe trend stalnog rasta, čemu u prilog govori i to da je za devet mjeseci ove godine ostvareno 72.000 noćenja više nego u istom periodu prošle godine, a uzimajući u obzir da nas očekuje zimska sezona sa proširenim kapacitetima u odnosu na lani, očekuje se rekordna turistička godina, rekao je Srni pomoćnik republičkog ministra za turizam i ugostiteljstvo Predrag Tešić.

Tešić je istakao da je u proteklim godinama fokus zimskog turizma bio na Jahorini, ali da ljubitelji zimskog turizma od ove godine mogu da uživaju i u sadržajima u sklopu ski-centra Igrišta, koji će biti otvoren tokom decembra, ali i proširenim sadržajima i kapacitetima na Kozari i skijalištem u Kneževu.

“Uz ove sadržaje, tu su svakako i banjski centri koji privlače goste tokom cijele godine. Takođe, informacije koje imamo iz lokalnih zajednica kada su u pitanju rezervacije za novogodišnje praznike govore da ćemo tokom prazničnih dana u Srpskoj imati goste iz svih krajeva”, rekao je Tešić.

On je naveo da je za deset mjeseci ove godine na osnovu boravišne takse prikupljeno više od 1,8 miliona KM, što je za 14,13 odsto više nego u istom periodu lani.

Veći prihodi od boravišnih taksa praćeni su, kako je rekao, većim brojem dolazaka turista, pa je tako prema do sada dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpsku za devet mjeseci posjetilo 371.807 turista, što predstavlja 11 odsto više dolazaka, a u istom periodu ostvareno je 867.345 noćenja.

Osvrćući se navode o padu broja domaćih gostiju u odnosu na prošlu godinu, Tešić je rekao da je ovaj podatak očekivan, jer je tokom prethodne godine realizovan projekat turističkih vaučera, koji je domaćim gostima omogućavao subvencionisan odmor na turističkim destinacijama u Srpskoj.

Tešić je dodao da je bitno naglasiti da je smanjenje broja domaćih gostiju uspješno nadomješteno rastom broja stranih gostiju.

On je napomenuo i da su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma opredijeljeni za dodatnu promociju turističke ponude među domaćim gostima, čemu u prilog govori i to da su turistički vaučeri uvršteni i u Zakon o turizmu.