Telekomunikacioni džin se pridružio kripto-euforiji

Dojče telekom je investirao u blokčejn platformu “Cijelo” za finansijske transakcije virtuelnom valutom.

Ta platforma omogućava korisnicima pristup preko mobilnih telefona projektima “decentralizovanog finansiranja”, čime će zaobići tradicionalne finansijske kompanije, saopšteno je danas iz te njemačke kompanije.

Nije objelodanjeno o kolikoj je investiciji riječ, prenosi Rojters.

Dojče telekom je takođe naveo da je kupio izvjesnu količinu digitalnog tokena cijelo, ne precizirajući iznos, a koji se koristi na toj platformi, pridruživši se tako velikim kompanijama poput “Tesle” koji je investirao u digitalne valute.

Decentralizovani finansijski projekti nude usluge u rasponu od razmjene kriptovaluta, preko kreditiranja do osiguranja, omogućavajući korisnicima da zaobiđu tradicionalne finansijske kompanije.

Ovaj, uglavnom neregulisani sektor, poznat pod nazivom „DeFaj“, eksplodirao je tokom pandemije kovida 19, pri čemu je vrijednost kriptovaluta na takvim platformama ove godine skočila tri puta na oko 60 milijardi dolara.

Kompanija Cijelo, sa sjedištem u San Francisku, koja se koristi u preko 100 zemalja, omogućava korisnicima da šalju i primaju novac u formi tokena putem mobilnih telefona, kaže saosnivač Rene Rajnsberg.

Token cijelo ima tržišnu kapitalizaciju od oko 800 miliona dolara u odnosu na jedan bilion dolara kapitalizacije bitkoina.

„Nemamo pojma gdje će biti cijelo za pet do deset godina, ali smatram da je naša zamisao da neće nestati“, rekao je Andreas Ditrih, šef centra za blokčejn rješenja u sektoru Dojče telekoma T-Sistems MMS.

Mada su se pojedini globalni korporativni investitori priključili trendu trgovanja i plaćanja digitalnim valutama, neki finansijski rukovodioci i računovođe zaziru od rizika da svoje bilanse stanja i reputaciju izlože ovoj vrsti izuzetno volatilne i nepredvidive imovine.

Iz Dojče telekoma kažu da bilo kakve fluktuacije vrijednosti cijelo tokena koje posjeduje ne bi imale primjetan uticaj na njegove poslovne rezultate, imajući u vidu obim investicije, ali nisu naveli koliko ona iznosi.

 

 

Ostavite komentar: