Tehnološki div “u akciji”: Amazon kupuje proslavljeni filmski studio – cijena je paprena

18.05.2021. | 11:35

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon je u pregovorima o kupovini filmskog studija MGM za oko 9,0 milijardi dolara, objavio je njujorški magazin Varajeti.

Tehnološki div je navodno vodi pregovore o ovom preuzimanju već “nekoliko nedjelja”, rekli su redakciji tog časopisa izvori iz filmske industrije, prenosi Biznis Insajder.
Vrijednost potencijalnog sporazuma bi, prema njhovim riječima, mogla da se kreće u rasponu između sedam i 10 milijardi dolara.
Prema pisanju Varajetija, posao će organizovati Majk Hopkins, viši potpredsjednik Amazon Studija i Prajm Videa, direktno sa predsjednikom odbora MGM-a Kevinom Ulrihom, čiji je investicioni fond Ankoridž Kepital glavni akcionar MGM-a. Eventualna prodaja MGM-a Amazonu mogla bi da bude znak da tehnološka kompanija kreće u širenje svoje Amazon Prajm striming ponude koja bi obuhvatila širok spektar sadržaja MGM-a, uključujući franšize “Džejms Bond”, Hobit i Pink Panter.
Striming servis Amazona je prošlog mjeseca premašio 200 miliona Prajm korisnika širom svijeta, od kojih je 175 miliona u posljednjih godinu dana strimovalo sadržaje Prajm Videa, prema riječima glavnog izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa.
MGM Holdings razmišlja o potencijalnoj prodaji od decembra prošle godine, navodi Varajeti i dodaje da je u to vrijeme kompanija imala tržišnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara. U trci za kupovinu MGM-a su takođe i ViakomCBS i Soni Pikčers Entertejnment. Predstavnici Amazona i MGM-a nisu odgovorili na zahtev Insajdera za komentarom.

Oznake: Amazon, Kupovina