Tegeltija o investicijama: Sutra očekujem odluke o gasnim interkonekcijama

10.05.2023. | 20:57

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija rekao je da očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara biti donesene odluke koje su važne za građane BiH kao što su projekti istočne i južne gasne interkonekcije.

Tegeltija je naglasio da Republika Srpska nikada neće uslovljavati bilo koji razvojni projekat u FBiH i spremna je da odmah glasa i za južnu i za istočnu interkonekciju.

On je naglasio da su te investicije vrijedne dvije milijarde evra i da bi pozitivno uticale na cijeli ekonomski prostor BiH, te obezbijedile samostalnost u proizvodnji električne energije.

Govoreći o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije”, Tegeltija je rekao da duži period teku razgovori između Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ da se obezbijede dodatni izvori snabdijevanja prirodnim gasom, te naveo da sadašnji izvor snabdijevanja nije dovoljan za sve ono što Srpska planira da uradi.

On smatra da je projekat “Istočne interkonekcije” mnogo dalje napredovao nego “Јužne interkonekcije”.

– Јednostavno, nemate do granice BiH to snabdijevanje. `Istočna interkonekcija` treba da obezbijedi gasovod do zapadnog dijela Republike Srpske, do Banjaluke. I unutar tog sporazuma, koji Vlada Republike Srpske ima, jeste izgradnja dvije elektrane na prirodni gas – rekao je Tegeltija za ATV.

Prema njegovim riječima, prijedlog Vlade Republike Srpske jeste da se obezbijedi “Istočna interkonekcija”, da se u rejonu Bijeljine pređe državna granica, i onda cijeli taj proces nastavlja da realizuje Vlada Srpske.

Kada je riječ o “Јužnoj interkonekciji”, Tegeltija je naveo da je planirano da jedan krak gasovoda završi u Mostaru, a drugi da se kreće do Novog Travnika.

Tegeltija je istakao da je potpisivanje međudržavnog sporazuma o prelasku državnih granica suština početka realizacije tih projekata, a taj posao se gotovo dvije godine odgađa zbog raznih razloga.

– Problem je što svi malo drugačije politički gledaju i traže neki balans. U Republici Srpskoj je sve spremno da se donese ta odluka, dok FBiH ima nekoliko svojih problema – u vezi sa zakonom o gasu koji nikada nije usvojen u Domu naroda. Imaju još nejasnoća oko trase i slično – rekao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će prevladati razum i da će biti omogućeno da počnu pregovori o interkonekcijama.

– U razgovoru sa kolegama ministrima i iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda niko ništa nije rekao da ima protiv izgradnje istočne interkonekcije. Ponekad se počnu povlačiti neke druge paralele i drugi projekti vezani za to. Mislim da smo sada u fazi nekakvih malih pregovora, pojašnjenja tih situacija. Mislim da ćemo sutra imati odluku i za istočnu i za južnu interkonekciju – rekao je Tegeltija i dodao da je on pristalica diverzifikacije snabdijevanja prirodnim gasom.

Savjet ministara trebalo bi sutra da održi sjednicu na čijem su dnevnom redu nacrti osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda na novoj istočnoj interkonekciji, kao i između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda na južnoj interkonekciji.

Izgradnja gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije” obuhvata pravac granica Srbije-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, a gasovod “Јužna interkonekcija BiH i Hrvatske” pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

 

Ove tačke uvrštene su u dnevni red 11. sjednice Savjeta ministara na prijedlog ministra finansija i trezora Zorana Tegeltije i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Oznake: Zoran Tegeltija