Tanje narudžbe bude novi strah: Metalci i dalje ne spavaju mirno

11.07.2022. | 07:18

Situacija u metalskom sektoru u Srpskoj se stabilizuje, što potvrđuje podatak da tona cijevi i limova košta oko 1.000 evra, dok je prije dva mjeseca prelazila i 1.600 evra, ali proizvođači ne spavaju mirno jer strahuju da će novi problem biti pad potražnje.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da mogu odahnuti, bar do novih cjenovnika. U njihovim preduzećima trenutno se radi punom parom kako bi ispoštovali ugovore sa inostranim partnerima i u roku pripremili pošiljke koje su naručene prije dvadesetak dana.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub rekao je da su cijene repromaterijala dosta pale.

– Ponuda cijevi i limova za avgust kreće se oko 1.000 evra po toni, dok je u junu prelazila 1.600 evra – istakao je Golub.

Dodao je da niko ne može precizirati šta će se dalje dešavati, ali da je primjetno da su narudžbe nešto slabije.

– Izvozimo 97 odsto svojih proizvoda. Radimo za dva velika partnera iz inostranstva, ali se može primijetiti da su narudžbe nešto manje. Možda je i do toga što je sezona godišnjih odmora, ali strah me da će doći do pada potražnje. Cijene su pristupačnije, svih materijala ima na tržištu – kazao je Golub.

Dodaje da trenutno imaju pune ruke posla, ali strepe jer još iščekuju narudžbe za osmi mjesec.

Golub je kazao da su poremećaji na tržištu energenata sve doveli u nezavidan položaj i teško je bilo šta planirati.

Direktor čelinačkog preduzeća “Vineks” Dalibor Džombić rekao je da se situacija donekle stabilizovala

– Materijali su donekle pojeftinili, a i lakše dolazimo do svih sirovina, malo su se ponuda i potražnja stabilizovale, pa je situacija relaksiranija – kazao je Džombić.

Ističe da su svoje proizvode poskupjeli tek toliko da pokušaju pokriti poskupljenje repromaterijala.

Džombić je rekao da su zadovoljni trenutnim obimom posla i narudžbama koje rade, te dodao da niko ne može znati precizno kakva će biti jesen, imajući u vidu i najave o enormnom poskupljenju goriva, koje je već sada preskupo.

Radnici

Kao i u svim drugim branšama, i metalskom sektoru u Srpskoj nedostaje radnika. Slobodan Golub je rekao da do prošle godine nisu imali poteškoća, ali da već sada nedostaje zaposlenih.

– Možemo primiti i do četiri zavarivača, ali ih nema – kazao je Golub.