Tamindžija tvrdi: HET po završetku investicija kvalitativno najjači sistem u Evropi

17.03.2023. | 08:50

Na Samitu energetike “SET Trebinje 2023”, koji je već prerastao regionalne okvire, razgovaraće se o investicijama i projektima kao što je hidroenergetski sistem Trebišnjice, po čijem završetku će to biti kvalitativno najjači sistem u Evropi, izjavio je Srni izvršni direktor u “Hidroelektranama na Trebišnjici” /HET/ Ilija Tamindžija.

Tamindžija je istakao da će završetkom hidroelektrana “Dabar” i “Bileća” iz tog sistema duplo biti uvećan bilans HET-a, te podsjetio da su nedavno dobili koncesiju za izgradnju HE “Bileća”. On je ocijenio da je i energetski samit u Trebinju, koji se održava četvrti put, uticao na to da “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ izabere investicioni put jer se, kako je istakao, energetska kriza može pobijediti jedino velikim investicijama.

Tamindžija je podsjetio da ERS ima u izgradnji ili pripremi šest velikih energetskih objekata u hidro, solar i vjetro energiji, a to su solarni park “Zupci” koji se realizuje u saradnji sa mađarskom kompanijom, vjetropark “Hrgud”, kao i hidroelektrane “Dabar”, “Bistrica”, “Mrsovo” i “Hidroelektrana na gornjoj Drini”.

On je napomenuo da će osim investicija, tema ovogodišnjeg samita u Trebinju biti i dekarbonizacija, primjena smart tehnologija u upravljanju elektroenergetskim sistemima, energetska kriza, čiji teret su i neke razvijene zemlje prebacile na građane i privrednike, što u Republici Srpskoj nije slučaj.

Tamindžija je napomenuo da će na predstojećem samitu u Trebinju učestvovati donosioci odluka, investitori i stručnjaci za energetiku, te podsjetio da na kraju samita svake godine budu doneseni značajni zaključci.

Četvrti Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023” biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”, na kome je do sada prijavljeno rekordnih više od 600 učesnika, a najavljeno je i učešće ministra inostranih poslova Mađarske Petra Sijarta.

Samit organizuju ERS, grad Trebinje i preduzeće “SET Trebinje”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Učesnici samita će odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od skoro 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela./