Taleb: “Bitcoin vrijedi tačno nula”

25.06.2021. | 22:41

Autor knjige “Crni labud” Nasim Taleb pojačao je svoje kritike Bitcoina.

Ovog puta, rekao je da ova kriptovaluta “vrijedi tačno nula” i da nema dokaza da je blokčejn korisna tehnologija.

U svom skorašnjem nacrtu članka pod nazivom “Bitcoin, valute i baloni” (Bitcoin, Currencies, and Bubbles) Taleb je izložio četiri argumenta protiv kriptovaluta, a članak je promovisao na Twitteru gdje ima 743.000 pratilaca.

Prvo, autor navodi da, upkos uzbuđenju, bitkoin nije uspio da zadovolji pojam “valute bez vlade”. Zapravo, navodi Taleb, bitkoin je dokazao da čak i nije valuta.

“Totalni neuspjeh Bitcoina u nastojanju da postane valuta maskiran je inflacijom vrijednosti valute, generišući ‘pejper’ profit za dovoljno veliki broj ljudi da uđu u diskurs mnogo ispred njegove korisnosti”, rekao je on.

Talebova druga kritika govori o tome da Bitcoin ne može da bude ni kratkoročno ni dugoročno skladište vrijednosti. Iskoristio je poređenje zlata naspram Bitcoina, za šta je rekao da je loše poređenje, kako bi ilustrovao svoju poentu.

“Zlato i drugi plemeniti metali uglavnom ne zahtijevaju održavanje, ne propadaju kroz istorijski horizont i ne zahtijevaju održavanje kako bi se njihova fizička svojstva osvježavala tokom vremena”, naveo je.

Njegove posljednje dvije tačke govore o tome da Bitcoin nije pouzdana zaštita od inflacije, što je protivno viđenjima nekih analitičara, i da nije sigurno utočište ua investitore – bilo da žele zaštitu od tiranije vlade, bilo zbog drugih katastrofa.

“Ni izdaleka”, rekao je, pozivajući se na tržišnu paniku iz marta prošle godine kada je Bitcoin potonuo niže od berze, kao i na nedavna plaćanja otkupnine koja su uslijedila nakon sajbernapada na Kolonijal pajplajn, kome su vlasti uspjele da uđu u trag.

“Vladine strukture i računarska snaga ostaće jače nego one distribuiranih operatora koji, zato što ne vjeruju jedni drugima, mogu postati plijen jednostavnim prevarama”, dodao je.

Taleb je inače “glasan” kritičar Bitcoina, ali je u ovom članku takođe kritikovao i tehnologiju na koju se bitkoin oslanja. Autor je istakao ono što on smatra manjkom korisnosti blokčejn tehnologije, prenosi “Biznis insajder”.

“Nema dokaza da dobijamo sjajnu tehnologiju – osim ako ‘sjajna tehnologija’ ne znači ‘korisno'“, naveo je Taleb i nastavio:

“I uradili smo, u vrijeme pisanja članka, uprkos svoj pompi, skoro ništa sa blokčejnom”.

U aprilu, Taleb je za “CNBC” da rekao da je Bitcoin “otvorena Poncijeva šema” i neuspjela valuta.

Ipak, Taleb nije oduvijek bio protiv Bitcoina. 2017, Taleb je napisao predgovor za knjigu “Bitcoin standard” ekonomiste Sajfedina Amusa.

Tada, Taleb je napisao da je Bitcoin “odlična ideja” pošto “ispunjava potrebe kompleksnog sistema … budući da nema vlasnika i vlast koja može odlučivati o njegovoj sudbini”, prenosi B92.

 

Oznake: Bitcoin, Vrijednost