“Tajni kupci” ocjenjivali: BiH po kvalitetu usluge najbolja u regiji

Bosna i Hercegovina je ostavrila nabolji rezultat po kvalitetu usluge na prodajnim mjestima, prema regionalnom istraživanju Mystery Shopping, kojim su mjereni osnovni elementi kvalitet usluge, s ciljem pronalaženja najboljih pružalaca usluga u cijeloj regiji, izvještava Indikator.ba.

Istraživanje je od 15. juna do 15. jula provela Heraklea u saradnji s agencijama za tajnu kupovinu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.

“Tajni kupci” posjetili su u tim zemljama ukupno 800 prodajnih mjesta – autosalone, banke, benzinske pumpe, manje dućane, supermarkete, prodajna mjesta telekomunikacijskih kompanija, turističko-ugostiteljske objekte i objekte uslužnih djelatnosti.

Bosna i Hercegovina je s rezultatom od 86,7 odsto u odnosu na prošlu godinu ostvarila najveći porast, za 16,8 odstotnih bodova.

Druga je Sjeverna Makedonija s rezultatom od 82,5 odsto, a treća Hrvatska s istim rezultatom kao i prošle godine od 75,1 odsto. Slijede je Slovenija (74,52 odsto) koja je sa prvog pala na četvrto mjesto, Srbija (sa 69,26 odsto) i Crna Gora sa 69,26 odsto.

Četiri zemlje, uključujući Sloveniju, ispod su ovogodišnjeg prosjeka od 75,58 odsto.

Kategorija koja je u svih šest zemalja regije ostvarila najbolji ukupni rezultat od 95,3 odsto je kao i prethodnih godina poznavanje proizvoda, dok je, kao i ranijih godina, “najlošije” rangirana kategorija nuđenje dodatnih proizvoda, koja je ostvarila rezultat od samo 39,47 odsto.

Promatrano po djelatnostima, istraživanje je pokazalo da su se i ove godine najviše istaknuli autosaloni s rezultatom od 97,2 odsto. Supermarketi su već niz godina djelatnost s najviše područja za unapređenje, a ove su godine ostvarili rezultat od 58 odsto, uz najveći pad u kvaliteti usluge u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći je porast kvaliteta usluga ostvarile su banke, za 10,3 odstotna poena, na 78,53 odsto, piše indikator.ba.

Ostavite komentar: