Svjetski lider u IT sektoru: “IBM” otvorio razvojni centar u Novom Sadu

20.12.2022. | 18:00

Američka korporacija “IBM” /International Business Machines Corporation/, svjetski lider u oblasti informacionih tehnologija, otvorila je danas u Novom Sadu razvojni centar, u kojem će razvijati softver za svoje potrebe.

Kancelariju američke kompanije u Novom Sadu otvorila je premijer Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da je ovo veliki dan Srbiju, jer se otvara razvojni centar najveće globalne kompanije, koja je preteča čitave informaciono-tehnološke /IT/ industrije, prenio je RTS.

“Kada vam IBM dođe, to je veliki signal i govori da smo značajna destinacija na svetskoj poslovnoj mapi. U Beogradu su do sada samo prodavali svoja rešenja, ali se nikada nije razvijala tehnologija za njihove potrebe u Srbiji”, rekla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da je ovo vjetar u leđa srpskom IT sektoru i podsticaj državi da vjeruje u svoje talente, dodajući da je zahvalna IBM-u što vjeruje u Srbiju i da se nada da čelnici te kompanije zbog toga neće biti razočarani.

Regionalni direktor IBM-a Nikola Polić rekao je da je otvaranje ove kancelarije u Novom Sadu važno za Srbiju, jer pokazuje da je odlično mjesto za dolazak velikih tehnoloških kompanija.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je da je Novi Sad prepoznat kao centar IT industrije jer u gradu radi oko 900 kompanija, u kojima je zaposleno 10.000 ljudi.

U Razvojnom centru IBM-a u Novom Sadu trenutno radi 38 inženjera, a očekuje se da bude zaposleno još toliko mladih stručnjaka koji su se školovali na novosadskom univerzitetu.

IBM, koji je je osnovan 1888. godine, slovi za najveću kompaniju na svijetu u oblasti informacionih tehnologija, u kojoj ima i najveći broj patenata.

Kompanija ima više od 300.000 zaposlenih, među kojima je gotovo 200.000 tehničara i inženjera.

Oznake: IT sektor, Novi Sad