Svjetske berze snažno porasle nakon višesedmičnog pada

29.05.2022. | 10:22

Na svjetskim su berzama indeksi prošle sedmice snažno porasli, na Wall Streetu i više od 6 odsto, što neki smatraju početkom oporavka tržišta, a drugi samo korekcijom cijena dionica nakon višesedmičnog oštrog pada.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 6,2 posto, na 33.212 bodova, dok je S&P 500 skočio 6,6 odsto, na 4158 bodova, a Nasdaq indeks 6,8 posto, na 12.131 bod.

Snažni porast nakon sedam sedmica pada

Nakon sedam sedmica pada, što nije zabilježeno još od dot.com krize 2001. godine, S&P 500 i Nasdaq indeks prošle sedmice su snažno porasli. To se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Snažno su porasle i cijene dionica niza trgovačkih lanaca, nakon što ih je nekoliko, uključujući Macy's, objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i povećalo procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti. Prije sedmicu dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

Inflacija u SAD-u dosegla vrhunac

„Da se razumijemo, ove sedmice objavljeni podaci ukazuju na usporavanje rasta privrede, a čini se i da će Fed u iduća dva mjeseca podići kamatne stope za po 0,50 odstotnih bodova. Međutim, teza da se potrošači suzdržavaju od potrošnje, koja čini 70 posto američke privrede, je prenapuhana, kao i teza o nadolasku recesije, jer novi poslovni rezultati kompanija i njihove pozitivne procjene govore suprotno”, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial, prenosi Index.

Podršku tržištu pružili su i podaci koji podržavaju nadu da je inflacija u SAD-u u martu dosegnula vrhunac i da će idućih mjeseci popuštati.

Pritom ulagače nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američka privreda u prvom tromjesečju pala 1,5 odsto na anualiziranom nivou, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

“Ovaj rast smatramo po prirodi tehničkom korekcijom”

I dok dio analitičara smatra da je prošlosedmični skok cijena dionica možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

„Ovaj rast cijena dionica smatramo po prirodi tehničkom korekcijom jer nema nikakvih promjena u opštem trendu. Zaoštreni finansijski uslovi koji potiskuju potražnju u realnoj privredi ostaju kanal kojim se Fed nada suzbiti inflaciju. Dok se to ne promijeni, rast cijena dionica, kakav vidimo ovoe sedmice nakon neprestanog pada gotovo dva mjeseca, vjerovatno će biti kratkotrajan”, kaže Zachary Hill, strateg u kompaniji Horizon Investments.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 odstotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 odstotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 odsto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta privrede, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, ali blaže nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,65 odsto, na 7585 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 odsto, na 14.462 boda, a pariški CAC 3,65 odsto, na 6515 bodova.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 odsto, na 26.781 bod.