Svijetu prijeti “dužnički cunami”: Vlade i kompanije nastavljaju da troše kao odgovor na pandemiju

Očekuje se da će globalni dug do kraja godine narasti na rekordnih 277 biliona dolara, jer vlade i kompanije nastavljaju da troše kao odgovor na pandemiju Covida-19, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

“Postoji značajna neizvjesnost oko toga kako se globalna ekonomija može riješiti dugova u budućnosti bez značajnih nepovoljnih implikacija na ekonomsku aktivnost”, kaže se upozoravajući na “napad dužničkog cunamija”.

U izvještaju se ističe da je među naprednim zemljama dug u trećem tromjesečju narastao iznad 432 odsto BDP, što je porast od 50 odsto u odnosu na 2019. godinu. Sjedinjene Države, koje su primjenile jedan od najvećih podsticajnih paketa na svijetu, činile su gotovo polovinu tog rasta. Ukupni američki dug na putu je da dostigne 80 biliona dolara u 2020. godini, u odnosu na 71 bilion dolara u 2019. godini, navodi IIF a prenosi Russia Today.

“Brzina akumulacije globalnog duga je bez presedana od 2016. godine. Iako je pandemija dovela do povećanja od 15 biliona dolara, treba imati u vidu i da je nakupljanje duga u protekle četiri godine daleko nadmašilo rast od šest biliona dolara u prethodne četiri godine”, navodi se u izvještaju IIF, piše Blic.

Ostavite komentar: