Svijetli primjeri uspješnih investicija: Ovo su najmodernije nove fabrike u BiH VIDEO

13.04.2024. | 12:32

Uprkos teškim ekonomskim vremenima, u Bosni i Hercegovini ipak postoje brojni svijetli primjeri uspješnih investicija.

Ove godine se otvara niz savremenih fabrika širom zemlje, iza koje stoje ozbiljni strani ulagači ili pak uspješne domaće firme. Ove nove tvornice ne samo što će zaposliti veliki broj radnika, već će donijeti nove tehnologije i znanje

BiznisInfo donosi pregled najmodernijih novih tvornica koje se ove godine otvaraju ili grade u BiH. Spisak, naravno, nije konačan, već je riječ samo o najistaknutijim primjerima koji pokazuju da ipak nije sve tako crno kada je riječ o domaćoj ekonomiji.

Jedna od vodećih domaćih kompanija – Disk d.o.o. Živnice izgradila je novu fabriku koja je ove godine počela s radom.

Riječ je o fabrici za proizvodnju termoizolacionih panela koja sadržava savremene tehnologije u proizvodnji limenih krovova te novom.

“Zvanično smo pokrenuli najsavremeniju liniju proizvodnje termoizolacionih panela u region”, naveli su krajem marta ove godine iz kompanije.

Izgradnja ove fabrike je projekt vrijedan preko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Ove godine počinje s radom i nova moderna tvornica ambalaže u Grudama, u vlasništvu kompanije Violeta, koja će biti najmodernija te vrste u regionu.

Kako je nedavno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, već u ovoj godini proizvodi iz ove fabrike će biti na tržištu.

“Kapacitet tvornice će biti 60.000 tona u jednoj smjeni a proizvodit će se visokokvalitetna ambalaža za razne vrste robe: voće, povrćem keks, meso… Riječ je o vrlo zahtjevnim, tzv. “shelf-ready” kutijama koje koriste moderni trgovački lanci”, kazao je tada Ćorluka.

Prema njegovim riječima, tu vrstu ambalaže ne proizvodi niko u Bosni i Hercegovini a cilj njegove kompanije i jeste da rade ono što ne rade drugi.

“To se do sada uvozilo, a sada ne samo da se neće morati uvoziti već će se i izvoziti. Već smo dogovorili izvoz u nekoliko zemalja, među njima su Albanija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija…”, kazao je ovaj poduzetnik.

Početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke. Ovo je kćerka-firma nadaleko poznatog slovenačkog giganta – kompanije “Iskra”.

Novi poslovni objekat “Iskra Tela L” predstavlja vrhunac moderne arhitekture, prostirući se na 12.420 kvadratnih metara.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 76 godina u porizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

“Iskra Tela L” d.o.o u Laktašima osnovana je 2007. godine kao kćerka firma i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta. Kompanija ima 100 zaposlenih i plan je da u svom vlastitom proizvodnom objektu u Mahovljanima, prošire proizvodnju i ukupno imaju 500 zaposlenih radnika.

Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 miliona evra, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.

Nakon što je u decembru 2023. položen kamen temeljac, počela je izgradnja I fabrike austrijske firme ASTA Energy Transmission Components GmbH u Cazinu. Ova kompanija posredstvom svoje filijale ASTA Bosnia d.o.o. investira više od 23 miliona KM u proizvodnju u ovom krajiškom gradu.

U toku je izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara nakon čega će krenuti proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta. Očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika.

Jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje u Bosni i Hercegovini Union Foods d.o.o iz Čitluka, u Orašju je izgradio tvornicu za proizvodnju tortilja tijesta i tortilja čipsa.

Riječ je o investiciji vrijednoj čak 37 miliona KM, kazao je ranije direktor Union Foodsa Damir Juka.

Nova fabrika biće najveća fabrika ove vrste na prostoru zemalja bivše Jugoslavije a počinje s radom ove godine. Proizvodi iz fabrike biće namijenjeni u prvom redu tržištima BiH, Hrvatske i Srbije.

Službeno otvorenje Tvornice sladoleda Magic Ice, iza koje stoji domaća kompanija Yimor iz Domaljevca, planirano je za početak maja.

“Napravili smo najmoderniju tvornicu sa najvećim stepenom automatizacije, u proizvodnji s godišnjim kapacitetom od 13 miliona litara sladoleda. Radimo na tome da prerastemo u jednu ozbiljnu izvoznu firmu”, kazao je ranije Vlasnik Yimora Zlatko Oršolić i najavio kako će sa otvorenjem punog kapaciteta Tvornica sladoleda raditi u tri smjene i zaposliti oko stotinu radnika.

Uskoro kreće proizvodnja u fabrici GS-Rama koja je izgrađena u Prozoru-Rami, a u kojoj će se vršiti proizvodnja za njemačke kompanije i biće zaposleno sto ljudi za početak.

Tvornica “GS-Rama” će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za njemačku firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, tvornica će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice.

Nakon toga uslijediće drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. Tvornica bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300. Ulaganja u “GS-Rama” su ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona KM, a očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi.

Vlasnik firme GS-Rama je GS-Holding GmbH Regensburg, Njemačka.

Ovog mjeseca se otvara fabrike njemačke kompanije Mahle u Aleksandrovcu kod Laktaša. Njemački div seli dio proizvodnje iz Slovenije u BiH, u novu tvornicu.

Kompanija će ove godine smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170 jer će proizvodni program startera preseliti u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini. Izgradnja same fabrike dovršena je krajem prošle godine.

Kako je ranije rečeno, radi se o investiciji od gotovo 20 miliona evra. Kompanija Mahle na teritoriji Grada Laktaši posluje već dugi niz godina, a u novoj fabrici trebalo da bude zaposleno preko 700 radnika.

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratni, a sadrži savremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.