Svi u Srpskoj dobijaju podsticaje pod jednakim uslovima

23.10.2021. | 20:11

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske demantovalo je tvrdnje SDS-a da favorizuje bilo čije firme, ističući da svi dobijaju podsticaje pod jednakim uslovima.

Iz Ministarstva su pozvali SDS da ukoliko posjeduje informacije o zloupotrebama u davanju podsticaja te podatke dostavi nadležnim organima, ističući da je u suprotnom jasno da je u pitanju obično politikanstvo.

“Podsticaje aktivno ove godine koristi više od 15.000 pravnih i fizičkih lica, godišnje se obavi više od 30.000 isplata podsticaja po raznim osnovama, a svi podsticaji se objavljuju transparentno, na veb sajtu Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, što je sve lako moguće provjeriti”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da to da li će neko dobiti podsticaj ne zavisi od toga kojoj političkoj partiji pripada, već da li ispunjava propisane uslove ili ne.

“Dokaz tome je i činjenica da i pojedini visoki funkcioneri opozicionih partija koriste podsticaje što se može provjeriti na sajtu Agencije za agrarna plaćanja”, dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o podršci poljoprivrednicima zbog sušne godine, iz Ministarstva napominju da vrše isplatu podsticaja rekordnom dinamikom, da su svi podsticaji koji su dospjeli na plaćanje isplaćeni, a to je više od 50 miliona KM.

“Obezbijedili smo i dodatnih 12,7 miliona KM iz Kompenzacionog fonda od čega je 8,2 miliona već isplaćeno, a 4,5 miliona će biti plaćeno u narednih nekoliko sedmica. Zakonska je obaveza lokalnih zajednica da formiraju komisije i utvrde štetu od elementarnih nepogoda”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da su do sada podatke poslale svega tri lokalne zajednice, i to podatke o šteti od grada, a ne od suše.

“Napominjemo da Ministarstvo sufinansira premiju osiguranja za usjeve sa 50 odsto i svi poljoprivrednici mogu da osiguraju usjeve”, dodaje se u saopštenju.

Resor SDS-a za poljoprivredu pozvao je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da do kraja oktobra objavi podatke o šteti koju je poljoprivredi Republike Srpske pričinila ovogodišnja suša, navodeći da je to obećao resorni ministar Boris Pašalić.

“Zahtijevamo od Ministarstva da, u vezi sa pružanjem pomoći u prevazilaženju problema izazvanih sušom, ako do toga dođe, ne favorizuje pojedine proizvođače, naročito preduzeća koja su bliska vladajućoj strukturi”, naveli su iz SDS-a.