Svi otišli na Jadran: U Sarajevu zaposlili kuvare s Mauricijusa

31.07.2022. | 15:55

I ovog ljeta brojni ugostiteljski radnici odlučili su raditi sezonski posao na Jadranu zbog boljih uslova, što predstavlja problem vlasnicima restorana, hotela i motela, jer je skoro nemoguća misija pronaći kuvara i konobara.

Zbog toga su se pojedinci odlučili uvesti radnu snagu, tako da su prije nekoliko dana u sarajevskim hotelima počeli raditi dvojica kuhara s Mauricijusa, piše Faktor.

“Jednostavno, ljudi su prisiljeni na ovaj način riješiti problem. Po turskim restoranima već nekoliko godina dolaze kuvari iz Turske. Imao sam priliku da upoznam kolege s Mauricijusa koje sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet. Naravno, od njih se može naučiti o kuhinji ostrvskih zemalja i toplijih krajeva”,  kaže Hamid Hadžić, šef kuhinje hotela “Hills” na Ilidži.

Kaže da isti problem imaju i u Hrvatskoj.

“Kuvari iz Hrvatske idu za duplu platu u Njemačku, Irsku ili druge zemlje Evropske unije. Svako ide gdje mu je bolje ili misli da će mu biti bolje. Potrebno je raditi projekte kao što je je to napravila Privredna komora Kantona Sarajevo. U pitanju je bila prekvalifikacija kadra i super bi bilo da se to radi stalno. Od 60 djece koja završe školovanje za kuvara, samo 20 ostane u zanatu”, dodaje Hadžić.

Oznake: Sarajevo